MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

4 dagar i skolan avklarade

Kategori: Utbytesstudent

Då blev det ett till blogginlägg då. Hade inte alls tid igår och har haft dagen fullt upp, men man får göra sitt bästa för alla läsarna ibland. 
 
Det var idag min fjärde dag i skolan och det har inte hänt allt för mycket förutom att jag har bytt ut Franskan mot American Government, en klass som låg i min tredje trimester och som jag bara flyttade fram. Betydligt roligare kurs och man lär sig otroligt mycket. Faktum är att det gäller allt med skolan. Man lär sig betydligt mer i Amerikanska skolan än vad man gör i den svenska, troligen för att man har lektionen varje dag så man får liksom in en rytm. Till detta så har man också bara läxorna en dag och man måste förbereda sig för morgondagens skola så det är betydligt tuffare än svenska skolan men väldigt kul. Man känner att hjärnan får gå på högvarv hela dagen för att klara av allt, men som sagt, man lär sig enormt mycket. 
 
Idag hade vi under lunchen möte med Internationella klubben för alla utbytesstudenter. Jag trodde att det första mötet bara skulle vara för de internationella studenterna men det visade sig att det gällde även de som var intresserade av att vara delakriga i klubben och det var väldigt många! Enormt många! Säkert 40 personer som stod och trängdes i det lilla klassrummet tillsammans med oss 25 utbytesstudenter. Trevligt hade vi i alla fall och ska bli kul att se vad vi ska göra under året i klubben. Närmast kommer ett Pizzaparty imorgon eftermiddag innan morgondagens match. Och på tal om mat...
 
En del av er undrar säkert vad min lunch består av. Man hör ju så mycket om den i Sverige, att alla äter friterade potatisbitar (french fries), hamburgare och pizza. Det finns lunchvagnar som säljer dessa saker och en hel del lägger pengarna på detta. Sen kan man lämna Campus om man är en Junior eller Senior. Många går till Franks som är som en snabbmatsrestaurang med allt det där onyttiga, de som har bil tar bilen och åker till restaurangerna som finns i staden och tar ToGo-mat. Själv sitter jag med en stor hög människor och äter matsäck som på dagis. Inte alls konstigt dock, och väldigt mycket trevligare (skulle jag anta). 
Min mat består i grunden av en dubbelmacka med Peanutbutter-Jelly, en påse chips, en påse småkakor, en vattenflaska och ett äpple. Snackpåsen tar oftast slut innan lunch i vårat snackbreak mellan 2 och 3 perioden. Även om det kanske låter som mycket och väldigt onyttigt så är det faktiskt ganska lite men tillräckligt för att man ska hålla sig mätt. 
 
Läxorna blev precis klara, jag har fixat allt jag behöver göra och jag drar mig nu mot sängen. Imorgon är det fredag och sen väntar långhelg med tre dagar från skolan. 
 

Second day!

Kategori: Utbytesstudent

Andra dagen i skolan idag då. Problemet med att vara ny i skolan, samtidigt som det är en av fördelarna, är att man inte kan engelska så bra så man vill helst inte bli uppropad och få läsa massa i någon bok eller så. Min dag började med Teater och jag hade tur som inte blev uppropad, samma gällde Engelska. 
 
Så låt mig beskriva lite av min dag: 
 
Första ämnet är Theater vilket bestod av lite improvisationsövningar och en skrivövning. Allt på engelska så det känns lite tufft i början men det är verkligen bra träning. Ingen kan ju svenska heller så hur man aggerar är verkligen 100% viktigt! 
 
Efter Teater är det ROP Media Production vilket i innebär att sitta framför en dator i en och en halv timme och jobba med Adobe Premiere Pro eller Adobe After Effects. Det är en härlig lektion just för att man verkligen bara kan rikta in sig på att lära sig programmen. Och dessutom är det en hel del personer med samma intresse som jag har börjat prata med. 
 
Nästa klass är English A 11th grade. De placerade mig en klass under min riktiga årskurs, får se om jag flyttas upp sen? Har i alla fall den skönaste läraren någonsin Mr. Simons. Han är lite speciell, visst, men han är väldigt kul. Ger ut små "priser" på olika frågetävlingar och berättar väldigt konstiga historier. 
 
Efter Engelskan är det Lunch. Denna ville Ellen och Crystal äta inne i ett klassrum som är helt tomt, men varför? Det är 30 grader och sol ute, alla sitter på gräsmattan och äter sina matsäckar och det är väldigt mycket härligt folk. Så vi satt med de andra utbytesstudeterna tillslut under ett träd i skuggan, underbart. 
 
French är min fjärde lektion, och den värsta. Det är jobbigt nog att konsentrera sig på all engelska, så med franskan så blir det kortslutning i hjärnan. Jag skulle översätta någonting från franska till engelska och det blev franska till svenska, utan att jag kunde göra någonting.
 
Bästa lektionen för dagen är Economics med Mr. Lee. Bra lärare, kul ämne och härlig klass. Känns som alla som är där verkligen är intresserade i ämnet och orkar lyssna. Det var också under denna lektion som jag insåg än en gång hur sjukt allt är. Jag sitter i ett klassrum i San Luis Obispo, på andra sidan jorden bor min riktiga familj och finns mina gamla vänner, jag lämnade allt det för två veckor sedan och jag får nu lektioner på engelska, har hittat nya vänner och fått en ny familj. Det är så sjukt, men jag är helt kär i allt, staden, familjen, vännerna, vädret, allt! 
 
Efter skolan gick jag till min "rådgivare" och bad att få byta bort franskan mot någonting annat vilket nu är American Govurment istället. Känns riktigt skönt, man blir så konstig i hjärnan av alla saker på en och samma gång. 
 
Och det kanske bästa med dagen - jag var inte lika trött och hade INTE huvudvärk! 
 
Eftermiddagen/kvällen var läxor läxor och åter läxor. Inte så farligt dock, de är ganska roliga. Nu blir det åter igen Family Guy och sen sängen.
 


First day in school

Kategori: Utbytesstudent

Då ska vi se, det var alltså första dagen i skolan idag. Och jag trodde att jag skulle vara riktigt nervös (och det är klart att jag var det), men inte alls så nervöst som jag trodde att det skulle vara. Det var bara att smälta in och ha kul liksom. Mitt schema ser ut som följande - Teater, "Media dator redigering", Engelska, Franska och Ekonomi. Alla kurser var roliga, lite orolig för min franska men det verkar gå hyfsat (även om jag är den enda 18 åringen i min klass haha). Och som det ser ut i amerikanska skolan så har man fem lektioner varje dag i 3 månader, sen får man nya i tre månader och efter det de sista fem. Träffade lite nya kompisar också och satt med utbytesstudenterna på lunchen på den stora gräsytan framför huvudbyggnaden. Det känns verkligen som en typiskt kalifornisk high school med öppna dörrar direkt ut ut skolan från varje klassrum, skolklocka som ringer när lektionerna startar och slutar och alla stereotyper. 
 
Det stora negativa och samtidigt lite speciella - man får otroligt mycket läxor, och det tog mig tre timmar att göra dem klara för idag. Läxorna har man också oftast bara till nästa dag så inte mycket tid att skjuta undan dem på precis. 
 
Första dagarna antar jag också att jag kommer lämna skolan med huvudvärk för det är så mycket engelska hela tiden och man får verkligen anstränga hjärnan till sitt max. Speciellt när man sen också måste konvertera till Franska i en av lektionerna så blir ännu jobbigare. Men det är väldigt kul och det känns att man verkligen lär sig extremt mycket, samtidigt som man får nya upplevelser för livet.
 
Nu sitter vi alla ungdomar och tittar på Family Guy och snart blir det dags att sova, imorgon är det en ny lång dag av nya äventyr.
 
 
 

A day in San Francisco

Kategori: Utbytesstudent

Okej, innan jag ens börjar gå igenom vad jag gjort de senaste dagarna skulle jag vilja skriva några ord om någonting annat och fullständigt relevant. Jag har under den senaste tiden funderat igenom vad jag har gjort de senaste halvåret och hur mycket underbart jag har fått varit med om. Och nu med mitt utbytesår kan jag utan tvekan säga att jag har haft och har den bästa tiden i mitt liv. Jag får uppleva saker jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva och jag har så himla mycket roligt för mig hela tiden tack vare alla som är här och bryr sig om att jag ska få ett bra år. Så till dem vill jag skänka ett stort stort tack. Sen vill jag även skänka ett stort stort tack till mamma och pappa för att ni gett mig chansen att åka iväg på det här året. Jag vet att det bara gått lite mer än en vecka men jag har haft så mycket roligt redan nu och jag hade inte kunnat göra det utan er. Så tack tack tack! 
 
 
Så, vad berättade jag om senast? Just det, jag skulle fixa lite saker på skolan och sen skulle vi till San Francisco. Så vi besökte skolan i fredags och fick våra scheman "lagda" (vi får dem helt klara på måndag morgon). På väg från skolan sen så träffade vi så himla många trevliga ungdomar som kom fram och frågade vart jag och Henrique kom ifrån och vilken årskurs vi skulle gå i.
Vi åkte förbi kontroret och sen hem för att packa det sista, och vid 6 tiden så lämnade vi huset för att åka mot SF. Det blev Drive in på Jack in the box som hade några otroligt goda burgare och drycker, och sen fortsatte vi i skymningsljuset. Underbart verkligen, blev än en gång kär i Kalifornien och dess kultur. 
 
Vi stannade för natten på ett ställe som Charlottes pappa äger (för att göra en lång beskrivning kort) och fick oss ett par timmars sömn. Sen hoppade vi in i bilen på morgonen vid 8 och åkte iväg till ett typiskt amerikanskt frukostställe där jag beställde in Haiwiian Panncakes (lite annanas i) och portionerna var enorma, kanske inte förvånat. När vi närmade oss SF så märkte man direkt att det var kallare klimat, Dimma och runt 15 grader kanske, så vi hade alla satt på oss långbyxor och långtröjor. Jacka var behövligt ett tag till och med. Bob skulle vidare till sin pappa och vi blev avsläppta vid tourbussarna och tillslut hittade vi en som verkade bra, hop on and hop off style. Den fördrev vi ett antal timmar på. Vi åkte lite, lyssnade på guiden, åkte lite till, hoppade av, såg lite, hoppade på osv. Vi gick såklart av vid Golden Gate Bridge som är någonting helt magiskt och gick en bit på den och fotade enormt mycket. Sen träffade vi av en ren slump några som familjen kände och stannade för att prata lite. Union Squire var vår sista hållplats för dagen och vi gick in för att äta på en Japansk restaurang där sushi åkte runt på små båtar. Supercoolt och väldigt gott faktiskt. Sen spenderades lite tid på H&M (som amerikaner är galna i) och andra butiker innan Bob hämtade upp oss. Eftersom han föddes och har bott ett bra tag i staden guidade han oss runt lite och vi såg härliga nattbilder av stan från en utsiktspunkt innan vi åkte tillbaka mot SLO. Vi stannade för mat på något Kinesiskt matställe i San Jose men annars körde Bob hela vägen i 4,5 timmar till klockan 1. Stort tack till honom, det var underbart att bara kunna slappa i baksätet. Nu är vi tillbaka i värmen och det är dags att hitta nya saker att göra. Skolan startar imorgon! 
 
 
 
 
 

En hel vecka

Kategori: Utbytesstudent

Då har man varit i SLO i en vecka, en hel vecka. Det går inte att fatta. Man har gjort så mycket och det känns som tiden bara flugit iväg samtidigt som det känns som man bott här i ett år. Man har skapat en bra relation med värdfamiljen, skaffat sig allt som man behöver som amerikan och man har börjat förstå staden. Det är verkligen sjukt hur lätt det är att ställa om sig till någonting nytt om man verkligen vill! 
 
Detta har också varit den bästa tiden i mitt liv, utan tvekan. Jag har träffat så många trevliga människor som är här av samma anledning som mig och sen de som bor här på heltid. Staden har utsetts till "the happiest town in america" och det kan man verkligen förstå. Jag tror jag inte träffat på en enda som har varit arg eller ledsen, alla har varit på glatt humör. Som när vi satt och åt Panda Express i förrgår (som Saigon) så sa folk som passerade saker som "that looks really good". Skulle aldrig hänt i Sverige, så underbart att höra det bara så där. Men det är klart, hur kan man inte vara glad här borta? Varje dag är det mulet fram tills halv 11, sen spricker det upp till klarblå himmel och blir 25 grader varmt. Staden är omringad av berg på alla sidorna och havet är inte mer än 15 minuter iväg. Varje torsdag har de också Farmers Market vilket är som hindermässan fast väldigt mycket mindre men otroligt mysigt. Det finns så mycket som är SLO, för mycket för att jag ska kunna beskriva det allt här och nu, får ta det lite i taget under året.  
 
Idag ska jag om några timmar ta mig till banken och skaffa ett bankkort och efter det vidare till skolan och skaffa mig ett schema. Känns lite nervöst, första gången jag kommer dit när alla studenter är där. 
När Crystal har slutat skolan ska vi hämta upp henne och åka iväg över helgen till San Francisco för att träffa lite vänner till familjen och turista i den stora staden. Bland annat ska vi besöka Alcatraz, ett gammalt fängelse utanför staden i vattnet. Ska bli en kul helg med andra ord, ser fram emot allt! 
 

Farmers market

Kategori: Utbytesstudent

Farmers market (varje torsdag) med Chris, Crystal och Henrique. Imorgon ska jag lägga mitt skolschema och åker över helgen iväg till San Francisco. Bloggar mer under morgondagen. 
 

Fördriver tiden

Kategori: Utbytesstudent

Känner inte för att blogga varje dag riktigt när det inte händer så mycket, men ändå. Idag har vi gjort ett engelska-test på skolan, väntat i evigheter på bussen, ätit chinamat, hängt runt på Charlottes och Bobs jobb, gått lite, åkt långboard och är nu är vi hemma igen. Lite bilder här under
 

Tur till Target

Kategori: Utbytesstudent

 
Ytterligare en dag av segande framför tvn, pratande med vänner och min nya familj, "bakat kakor", druckit vatten, redigerat lite osv. Förutom två saker som var annorlunda: 
 
- Jag fick min Longboard!!! Efter bara två dagar i typ världens största paket! Så otroligt bra servis eftersom den "inte skulle komma" för ens om minst två dagar till. Så himla glad över den och haft så himla kul med den idag, åkt runt i området och åkte nyss hem i mörkret från matbutiken. 
 
- Vi tog en tur till Target och köpte lite mat på Starbucks och Pizza Hut (Pizza Hut är overpriced!) och köpte en rakhyvel haha. Snart är jag komplett! 
 
- Och den tredje saken, kind of. Crystals bästa kompis, Ellen, var hemma här idag och hon vill att jag ska skriva att vi är bästa vänner, även fast vi inte alls är det. Men hon verkar... trevlig. 
 
Imorgon bitti blir det en tur till skolan för att göra ett test på min engelska eller någonting sånt. Vi får se, blir nog kul! 
 
 
 

California dreaming

Kategori: Utbytesstudent

Blev inget uppdaterande av bloggen igår för hade fullt upp med en massa saker, men uppdaterar den nu istället eftersom jag vaknade 9:00 och alla ligger och sover i detta hus. 
 
Vaknade vid åtta tiden igår och hade sedan dagen innan bestämt mig för att dra iväg och springa, så jag tog mig en liten tur på 2,5 kilometer i området. Skönt att röra på sig kan jag säga! Charlotte (min värdmamma) försöker nu få in mig och Henrique på en klubb i området som liknar Friskis och Svettis fast mera multiarena med pol, tennisbanor osv. Blir att ordna det snarast, för jag vill träna! 
Jag han med att fixa en hel del på morgonen innan vi tog en tur iväg till Charlottes jobb och sen åkte till Tacobell och åt mat. Vi passade också på att fylla i alla de sista skolpapprerna där. Efterrätten fick bli donuts som vi köpte på en butik bredvid, riktigt riktigt gooooda!!!
 
Vi åkte till skolan, lämnade in lite papper och Crystal visade oss runt. Skolan ser väldigt trevlig ut, som en typisk High School från filmerna, fast den California-stylade. Alltså att alla klassrum har dörrar direkt utåt och allt är byggt för ett klimat där det aldrig regnar. Fick samtidigt veta att vi inte börjar för ens på måndag, alla börjar nu på torsdag men inte vi. Anledningen - Vi har inget schema än. 
 
Efter en tur till sjukhuset för att kolla att jag hade alla sprutor och åter igen stannat på Charlottes jobb blev jag och Henrique avsläppta på en träff som Educatius har för alla utbytesstudenter i området. Det betydda runt om kring 10 personer och vi spenderade eftermiddagen med att ha en BBQ och prata om vårat år. Älskar verkligen organisationen och människorna, alla är så enormt trevliga och man är inte lika bunden till allt som jag trodde innan jag åkte. Runt halv 7 tiden åkte vi alla ned till stranden och gick runt där i solnedgången, spelade fotboll och vollyboll. När vi blev trötta och det blev mörkt (vilket det blir snabbt här) gick vi till en liten kaffekedja och drack goda varma drycker, och pratade. 
 
Två saker som gör mig så lycklig just nu:
 
1. Att spela fotboll på stranden med alla, att höra havet slå mot stranden och att bara kunna springa runt på den folktomma ytan med piren i bakgrunden var så härligt. Älskar Avila beach.
2. När jag gick ut ur huset där vi var under eftermiddagen med stereon i bakgrunden spelande skön musik, med människorna framför grillen pratande och skrattande på engelska, med palmerna och bergen i bakgrunden och med solen och värmen - Det var då jag verkligen blev kär i California <3
 
(Bilder från dagen, inklusive en från skolan) 
 

A slow day

Kategori: Utbytesstudent

Okej, vissa dagar gör man verkligen inte mycket. Som idag. Vi vaknade vid 9-10 tiden efterosm vi gick och la oss  runt 3. Vi spenderade dagen med att lyssna på musik, hänga i rummet, ta en promenad och fota lite samt åka iväg till kusten och titta på lite fin utsikt och se havsstjärnor. Sen har vi bakat de mest onyttiga kakorna som finns och ätit dem samtidigt som vi kollade på massa av mina bilder.
 
Ni får nöja er med två mobilbilder idag. 
 

En dag i SLO

Kategori: Utbytesstudent

Vaknade imorse av mitt alarm. Det var satt på 07:00 så jag skulle hinna fixa en hel del innan vi skulle åka iväg vid 9 tiden. Av den anledningen han jag inte riktigt fundera på vart jag vaknade upp, utan det mest bara "hände". Jag och Henrique slängde i oss en frukost bestående av en macka med peanut butter och en skål flingor innan vi sedan åkte iväg med Charlotte och Crystal till olika ställen i stan för att fixa lite ärenden. Tanken var först att skaffa mig ett amerikanskt bankkort men jag glömde mitt pass och detta upptäcktes när jag kom dit så vi fick bara vända och får ta det en annan dag. Sen stannade vi vid Bestbuy (leta dator till min Brazilianska kompis) och sen Cosco för att handla mat och andra saker. Cosco är som Willys och Netonnet i ett, bara det att det är enormt mycket större och allt säljs i mass-pack i storlek XL riktigt billigt. Dessutom behöver man vara medlem där för att ens få komma in. Sen åt vi lunch utanför i deras restaurang för typ 4 dollar för en kycklingrulle och läsk med gratis påfyllning. Sen tog vi en liten paus hemma innan vi åkte över de små kullarna och kom till utsikt över vattnet. På vägen stannade vi på en farmer som hade massa djur och sålde massa god mat och kändes väldigt mysigt. Vi gick också runt i Cosmo Beach ett tag, njöt av värmen. På vägen hem stannade vi till vid en outlet (vilket var en gata med en parkering med massa butiker runt en väg, typiskt amerikanskt<3) och handlade lite kläder, som billiga LEVIS till exempel. 
 
Jag har lärt mig en hel del saker idag. En är att hjärnan är underbar - även om det bara gått knappt en dag så har jag redan börjat hitta engelska ord enklare och snart kommer även tänkandet på språket. Samtidigt börjar det bli riktigt konstigt att prata Svenska med sina kompisar på Skype för man känner att det känns mera främmande nu när hjärnan får jobba så hårt.
En annan kul sak är att dragdörrar på Vans här är automatiska, eller i alla fall den här familjen. Man trycker på en knapp och den stängs/öppnas av sig själv. Awesome haha! 
 
"En konstig sak i detta samhälle är att ingen pratar Svenska". Det låter som idioti att ens nämna det, men det är faktiskt en konstig känsla. Att plötsligt börja prata Svenska och höra folk skratta och inte förstå ett ord av det man säger. Konstigt, men underbart. 
 
Beställde för övrigt en Longboard idag från Amazon för en knapp tusenlapp, alltså nästan 700 kronor billigare än i Sverige. Borde komma om en vecka ungefär, så himla taggad!!! 
 

I'm here!

Kategori: Utbytesstudent

Då var den stora dagen här, och då är den stora dagen avklarad. Idag var det dags för att lämna Soft Landing Camp i NYC och åka ut till flygplatsen för att lämna alla. Eftersom vi satt uppe så sent igår kväll så blev det bara en och en halv timmes sömn och det tog emot att gå upp så tidigt. Vi fick påsar med frukost som knappt åts upp eftersom ingen egentligen var hungrig. Vi fick vänta ett bra tag vid gaten innan planet gick att borda men sen bar det av mot Phoenix för mig (och några norrmän) och andra destinationer för de andra. I Phoenix fick jag vänta i drygt en halvtimme innan planet mot San Luis Obispo gick. Jag kan säga såhär - jag har aldrig varit så nervös som jag var när jag gick på det där planet. Nu var liksom hela uppstartslägret i NYC slut och resan började verkligen på riktigt. Nu skulle man snart träffa värdfamiljen. När planet tog mark i SLO så gick jag mot den lilla terminalen. Den visade sig också vara samma som där alla stod och väntade på en, och där stod Bob och Charlotte. Vi småpratade lite när vi väntade på väskorna och sen fick jag en tur runt staden. 
 
Hemma i huset träffade jag lite barn i familjen inklusive den andra utbytesstudenten som jag ska bo med, Henrique from Brazil. Jag, han och Crystal åkte sedan ned med den lokala bussen till Downtown och gick runt där ett tag. Det finns både två Starbucks, massa goda lokala restauranger och en Apple-store så jag kommer klara mig perfekt! Vi stannade tillslut på ett ställe som heter Teberry (den stavningen kan ifrågasättas) och åt Froozen Yoghurt. Really, really good!!! 
 
Nu har jag umgåtts med familjen här hemma och nästan somnat flera gånger av sömnbrist så ska försöka få lite natt i mig. Imorgon blir det resa till en outlet, fixa bankkort och mobil, badande och kanske bilbio på kvällen. Skolan börjar tydligen inte förrän på torsdag heller så massa dagar att njuta och komma in i tänkandet. 
California! <3
 

Andra dagen i NYC

Kategori: Utbytesstudent

Klockan är 00:00 och vi har varit vakna sedan 06:00. Vi ska också upp 02:40 så vet inte hur det blir med sömn idag...
 
Efter en frukost och lite fixande gick bussen mot Manhattan och någon gata i midtown för att hämta upp våran guide. Sen fick vi en liten åktur med guidning ner till World Trade Center Site där vi gick runt ett tag och sedan reste vi vidare till Wall Street. Båten gick sen ut mot Staten Island och vi var på den tillsammans med våra kameror och fick fina bilder över Frihetsgudinnan. Utöver detta fick vi guidas runt vid Brooklyn Bridge, Chinatown och SoHo. När vi fick gå runt själva gick vi och åt gott och dyrt i Little Italy samt handlade kläder och annat i SoHo. Sen tog vi tunnelbanan upp till 34th street och gick till B&H för lite batterihandlande till Fredriks kamera. Överlyckliga efter att hittat ett åkte vi taxi till Times Square och fotade, gick på starbucks och fotade lite mer. Vi han precis med att komma till bussen i tid efter att sprungit igenom halva Manhattan och kvällen har spenderats med att äta mat, vila och packa om. Nu ska alla ha vägt sina väskor och vi sitter som sagt och lyssnar på musik på rummet. Snart borde vi sova...
 
Imorgon gäller det, då ska vi träffa våra värdfamiljer!
 
 

First day in NYC

Kategori: Utbytesstudent

Första dagen i New York idag då!
Vi vaknade vid 06:00 tiden, tog en dusch och sen åt en snabb frukost. Bussen mot Manhattan lämnade 07:45 och sen började en timmes resa på motorvägen in mot det vi kallar NYC. Vi guidades runt i allt från Central Park till Times Square till Greenwich. Sen efter att vi släpptes lösa vid Grand Central Station 13:00 åkte jag och några grabbar upp till 77th street East och gick igenom parken till samma gata på West för att äta mat på Shake Shack och en annan restaurang (50% blev avskräckta av kön som var utanför Shake Shack). Sen blev det lite vandrande vid Times Square och så men inte mycket shopping idag med andra ord. Ska göra mitt bästa imorgon för att göra det, ska bli rundtur i nedre manhattan och sen ska vi gå runt i bland annat SOHO. Även om det har regnat lite idag så har det varit mellan 25-30 grader varmt, så inget att klaga på.
 
När vi under kvällen kom hem till hotellet så blev det en timmes vila på hotellrummet innan det var möte och besvarning av frågor med alla som är på lägret. Intressant, men de flesta var väldigt trötta (jetlagade och knappt någon sömn) och hungriga. Så efter mötet som tog en och en halv timme gick jag och Erik och åt mat. Detta resulterade i att vi käkade middag 10:30 på kvällen i en nästan tom restaurang. Nu blir det 6 timmars sömn att vänta innan ytterligare en intensiv dag börjar! 
 
 
 
 

Första dagen!

Kategori: Utbytesstudent

FRAMME! Jag är framme och incheckad på ett hotell i New Jersey. Resan gick bra. Vaknade vid 5 tiden, duschade, packade det sista och satte mig i bilen mot flygplatsen. Där träffade man de andra studenterna och vi checkade in bagaget, gick igenom säkerheten och väntade vid gaten tills vi kunde hoppa på planet. Satt bredvid lite andra utbytesstudenter och vi pratade/såg film/åt mat/sov/såg film hela resan. Riktigt trevligt och flygningen gick bra utan allt för mycket turbulens. Nu sitter vi på ett hotellrum i New Jersey som sagt och vilar. Vi lär inte dra ut på NY idag för vi är lite för trötta för det men det kanske blir lite badande i polen? 
 
Bilder från resan. Och som ni kan se kan man se Empire State Building från rummet haha! 
 
 
 

Imorgon bitti gäller det

Kategori: Utbytesstudent

Blir ett gäng korta uppdateringar nu de närmaste dagarna eftersom jag inte kommer ha tiden att sitta vid en dator, men ska göra mitt bästa. 
 
Åker imorgon bitti 10:25 mot New York med SAS och det betyder att jag ska vara på Arlanda halv 8 enligt Explorius schema. Packade idag och sen har familjen varit ute på restaurang och ätit under kvällen. Riktigt gott var det och jag känner mig redo att lämna allt för ett år. Det är dags nu! 

En dag kvar!

Kategori: Utbytesstudent

 
Vaknade för några timmar sedan och har packat och fixat hela morgonen. Idag är min sista dag i Örebro 2012 och den sista på ett helt år (nästan). Drar till Stockholm ikväll med familjen och sover i farmor och farfars lägenhet så jag inte behöver åka så mycket på morgonen. Även om det är sorgligt så har jag fortfarande så mycket att göra att jag inte riktigt hinner med att sörja. Igår hade jag och Mathilda vårt Farewell-party med en si sådär 25 personer totalt. Det var så otroligt roligt och vi stannade upp sent och pratade, "dansade", spelade och allmänt hade kul. Stort stort tack till alla som kom dit, jag kommer sakna er alla och kommer spara kvällen som en av mina bästa minnen. Svårt att sätta ord på det, Love
 
Jag konstaterade för bara ett litet tag sedan att det bara är 25 timmar tills planet lyfter, så timmarna går verkligen att räkna nu. Usch, vad kul och tråkigt. Sjukt taggad men samtidigt lite ledsen över att lämna alla. Men nu kör vi! 
 
Ska försöka ladda upp en hel del bilder under bilresan idag från de senaste dagarna innan jag lämnar bra internet och får nya upplevelser. 

Bio och packande

Kategori: Utbytesstudent

Idag skulle jag egentligen träffat Linn och Sara eller så, men eftersom Linn var bortrest fick det bli packa istället. Antar att det var bra för kom en lång bit på vägen som jag inte vet hur jag skulle hunnit annars. Besökte Marieberg och köpte lite godis att ta med och tränade en "sista gång" på Friskis och Svettis inne i stan. Han äta lite innan jag tog bussen upp för att träffa David och se film, Total Recall. Inte superbra, men den fungerade en dag som denna. Sen blev det en cider på uteservering och prata om allt typ. Känns som en till bra dag, och imorgon är det farewell-party med folk man känner och inte hunnit träffa riktigt. Det är 80 timmar kvar nu, känns riktigt häftigt!
 
 

Tre dagar kvar

Kategori: Utbytesstudent

 
Här kommer lite sanning till er som läser bloggen och någon gång funderar på att lämna eran hemstad för ett långt tag. MAN BÖRJAR ÄLSKA DEN. Vet inte hur många gånger jag har sagt att jag "hatar" Örebro men nu när jag snart drar iväg ett helt år så börjar man verkligen gilla den för allt den är, man börjar älska människorna och platserna (detta kan förstås bero på sommaren, men gillar ju även vintern så tvivlar på det). Sen en annan sak som händer är att man slutar bry sig om vad andra kan tycka runt omkring en. I en stad som Örebro - lagom stor - så "känner alla varandra" på något sätt. Därför är det alltid så att man kommer se folk man känner på stan och på andra ställen. Det sköna är att när man har en deadline som börjar närma sig så slutar man bry sig om alla och bara lever sitt eget liv. Önskar bara att jag hade insett det tidigare. 
 
Besökte och sa hejdå till skolan idag, tog en fika med Eva som tidigare var utbytesstudent i Kanada och träffade Emma och gick på bio. Ut över det han jag dra iväg på en löprunda och träffa Oskar, Max och Mats och prata om Väck mig (kortfilmen jag håller på med) och lite hur vi ska göra nu när jag åker iväg. Det kändes otroligt bra och det är så kul att komma in i den kreativa processen. Blev inte mycket till mat för mig idag heller, det ända förutom kvällsmaten nyss är den lilla fikan som är här över. Kanondag dock! 
 
Insåg idag att jag mest träffat mina tjejkompisar under veckan -
dissad av alla killkompisar haha? :(

Trötter

Kategori: Utbytesstudent

 
(Om någon undrar över varför det är så många bilder från instagram är det för att jag tar många bilder där haha)
 
Ännu en dag i Örebro. Idag har jag hängt på gamla skolan för att fixa lite saker, dragit upp på stan och ätit med kompisar och sen blev det en tur till stadsparken på kvällen med ett annat gäng friends. Växlade pengar idag också, 300 dollar eller så!
Orkar inte riktigt skriva så mycket idag, har huvudvärk och är trött. Hur kul man än har så måste man ju sova, så tänkte försöka ta ikapp lite nu! 
 

En dag med Emma

Kategori: Utbytesstudent

 
Det känns som att vädret gråter över att man ska lämna landet om några dagar. Det är andra dagen i Örebro som innehåller flera timmar av spöregn. Njuter dock, det är väldigt varmt i SLO och jag lär inte se regn på ett tag där så försöker fånga känslan av att bli helt genomdränkt på vägen hem från gymmet så jag har den när jag börjar längta hem. Annars då? Jo idag åkte jag in vid lunch till stan och åt mat med pappa, thaimat och riktigt gott och mycket. Sen spelade jag minigolf med Emma och vann! (med ett poäng). Tog sällskap in till stan igen och så blev det lite gymmande. Det var också då regnet bröt loss på riktigt och trotts paraply och 300 meters promenad till bussen blev man dyngsur. 
I "myskläder" nu i alla fall och ska försöka packa lite mer ikväll och flytta lite filer mellan datorerna så jag inte tappar dem på resan i USA. 
 
(och usch till min frisyr på bilden över!)
 
 

En toppendag, igen

Kategori: Utbytesstudent

Åh vilken underbar vecka man har! 
Idag har jag besökt frisören och klippt mig någolunda kortare och tunnat ut så jag klarar av värmen (haha), sen har jag städat och fixat hemma. Eftersom det spöregnade fick jag ställa in att spela minigolf med Andrea och istället så bowlade vi. Det var ett tag sen och det var kanske därför hon vann haha, men det var riktigt kul. Följde med henne på bussen för att ha någonting att göra och på något vis hamnade vi på Coop och köpte mat till hennes Frizon-vecka. Det var också då det började regna som mest och det blev översvämning på Coop. Sen tog jag bussen i regnet bort till stan och träffade Emma för att fika och säga hejdå. Kom hem för ett tag sedan, gick ut och fotade, tog en springrunda och sitter nu nyduschad och ska se en film med brorsan. Kul! 
 
(Hoppas inte mina vänner stämmer mig för bilderna!)
 
 

Regnet öser ned

Kategori: Utbytesstudent

 
(Den ena bilden ska föreställa det tråkiga vädret och den andra mitt VISA)
 
Utanför fönstret öser regnet ner och jag sitter i mitt rum, nöjd över att jag äntligen har städat klart i lådor och i garderoben. Idag besökte jag först Synsam och fixade med linserna, sen bokade jag klipptid inför morgondagen, åkte sedan vidare och gymmade lite snabbt innan jag åkte till Rebecka. Vi umgicks och pratade i evigheter tills vi bestämde oss för att gå ut och halvvägs igenom promenaden så börjar det regna. Samma regn som fortfarande pågår. Trotts detta så lyckades jag ta mig hem någonlunda torr med en Ben & Jerrys och mitt VISA till USA som äntligen kom till posten på ICA. Träffade Felipe lite också. Härlig dag med andra ord. 
 
Samtidigt som regnet öser ned utanför fönstren och jag längtar iväg till värmen inser jag att jag kommer att sakna detta. Det är så otroligt Svenskt och härligt, och tack vare vädret kan man sätta sig och äta glass och se film utan att "må dåligt". Och det är precis vad jag tänker göra nu! 

En liten uppdatering

Kategori: Utbytesstudent

Ännu en dag har alltså passerat. Idag fyllde min lillebrorsa år vilket betydde firande på morgonen och sen åkte vi iväg och badade i en sjö vid sommarstället. Mysigt och skönt i vattnet! Sen lämnade vi för att åka tillbaka till Örebro och jag fick då säga hejdå till farmor och farfar för att inte se dem på ett år. När farmor fällde en tår kände man verkligen klumpen i magen...
 
Fullt upp de närmaste dagarna med packning, fixning hemma och träffa massor av kompisar. Men sen är det ju också sista veckan i Sverige på ETT HELT ÅR

Lämnar Dalarna

Kategori: Utbytesstudent

 

Dagarna susar förbi och nu säger kalendern 10 dagar kvar. Det är otroligt. Om någon som någon gång vill vara utbytesstudent läser det här ska ni veta följande - tiden går snabbare när man vill åka iväg, men samtidigt går den otroligt långsamt. Konstigt dilemma, men det är skönt att ta vara på all tid man får. Man kommer (troligen) sakna allt och alla när man åkt iväg.

Sitter för närvarande på tåget från Dalarna till sommarstället uppe i Kopparberg. Lämnade nyss första klass för en liten stol i ett litet tåg. Känns lite sorgligt, jag gillade min sköna stol i kuppen så mycket. Ledsen gubbe. Måste hitta någonting gott som kan få mig att må bra igen 

(Och allt det där var bara meningslöst babbel)

Spenderade gårdagen med att tillsammans med mormor åka runt i Dalarna kring Siljan och se på tillverkningen av dalahästar, besöka krukmakeri och någon marknad i Rättvik. Och sen åt jag en glass också förstås. Så det blev lite sverigeturism till slut, men det var riktigt härligt faktiskt! 

I morse badade jag i den iskalla (!!!) Siljan, packade ihop, och nu börjar alltså den riktiga nedräkningen. Dags att försöka slå rekordet - att träffa så många vänner som möjligt på så kort tid som möjligt!

 

Och som vanligt - bilder kommer när jag har mitt snabba nätverk igen!

Lämnar Stockholm

Kategori: Utbytesstudent

 
Sitter för tillfället på tåget mot Leksand för att hälsa på mormor och det gamla sommarstället. Lämnade alltså Stockholm bakom mig för inte allt för länge sedan och känns någolunda sorgligt. Nästa gång jag ser staden så kommer det att vara dagen innan jag lämnar landet för ett år. Hade det i alla fall underbart, träffade många kompisar, utbytesstudenter och andra roliga personer under de dagarna jag i staden. Nu blickar vi framåt! 
(Och mer bilder väntar senare när jag får snabbare internet igen)