MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

Helgen slut och ny vecka på gång

Kategori: Utbytesstudent

Så efter en fem dagars helg med massa mat, en hel del shopping, härliga dagar med kompisar och gym tränande så är detta lov slut och det är dags för skola imorgon igen. Halvt friskt skulle jag vilja säga, för har plötsligt blivit riktigt förkyld så hoppas att det går att bli av med någolunda tills imorgon. Mitt schema för denna trimester innehåller (i ordningen som följer) Matte, Video Production, Yearbook, US History och Teacher Assistant. Blir helt okej tror jag och hoppas på inte allt för mycket läxor. Men som sagt, vi får se vad som händer.
 
I veckan som kommer ska jag börja gymma igen när förkylningen lägger sig, skriva på mitt filmmanus och träffa en ny filmkontakt som har en RED kamera, samma kamera som de filmar The Hobbit, The Social Network och andra storfilmer med. Förhoppningsvis ska vi också testa den vilket jag verkligen ser fram emot. 
 
Dags att krypa ned i min säng med datorn och titta på en film innan jag sover ut för en ny, intensiv vecka. Here we go! 
 

Thanksgiving

Kategori: Utbytesstudent

Thanksgiving är nu över och jag sitter framför min dator, nyduschad och redo för att berätta lite om en av de galnaste dagarna på länge - Thanksgiving. Okej, den startade inte så galet, snarare riktigt tråkigt. Ni vet dom där dagarna när man bara går runt hemma och inte har någonting att göra alls, som julafton eller så. Det var precis som en av de dagarna. Spenderade 90% med att bara sitta hemma, titta på videos, googla och gå runt och fota lite. 
När klockan tickade mot 5-tiden så var det dags att äta mat och det bjöds på ett Amerikanskt-Kinesiskt matbord med Kalkon, Pumpkin Pie och massa andra saker jag inte kan namnet på. Gott var det i alla fall och jag åt mer än jag skulle ha gjort. 
 
Dagen efter Thanksgiving är Black Friday och också känd som den dag då "alla" går runt och handlar saker extra billigt. Men de flesta butikerna har nu börjat fuska med det och börjar öppna sina reor lite tidigare. Så vid 8:15 hämtade Jan upp mig, Crystal och Henrique och vi åkte till Target och väntade i kön in till butiken. Vid 9 tiden när de öppnade sprang vi runt och letade efter bra dealar. Hittade en del saker och efter 1,5 timme i butiken med en massa köande lämande vi tillslut varuhuskallosen. 
Efter detta vandrade vi över till ett annat köpcentrum där vi först stannade på McDonalds, käkade lite mat och sen ställde vi oss i kön till en stor sportbutik. Hittade gymskor där och efter det spenderade vi 2 timmar inne i KOHL's. Framför allt i kön ut ur butiken som gick runt alla avdelningar. HELT galet. Men Starbucks fick avsluta våran kväll och vi vandrade hem i mörkret och kom hem vid 4 tiden på morgonen. Riktigt kul kväll och hittade många bra priser och saker. 
 
Kom nyss tillbaka från gymmet efter att ha tränat och simmat, samt avslutat med att sola i 28 grader San Luis Obispo för dagen. Underbart med detta väder i slutet av November! I alla fall, dags att gå ut på nya äventyr nu! 
 

Snabb uppdatering

Kategori: Utbytesstudent

Då är första Trimestern klar och jag har fått mitt efterlängtade Thanksgiving-break. Efter två dagar av prov i alla ämnen vi har haft i tre månader så ska jag spendera lovet med att sitta avkopplad hemma och titta på film, hänga med kompisar, träna, äta god mat, jobba med mitt filmmanus, söka information om Greencards och uppehållstillsånd, samt sova ut. Jag ska också försöka att skriva ett längre blogginlägg till er alla och uppdatera er om vad som har hänt på senaste tiden för mig, för det är en del. Tyvärr så har jag fokuserat för mycket på engelskan för att känna att jag har haft tid att blogga men jag ska se till att ta mig den tiden! 
Men njut nu av svenska vintern så återkommer jag om en dag eller så med information om mitt liv och Thanksgiving här i USA. 
 
(Delar med mig av det juliga Starbucks downtown)
 

3 MONTHS!

Kategori: Utbytesstudent

Tre månader i USA. Tre hela månader. Helt ofattbart. Det känns på många vis som om det var bara en vecka eller två sedan jag anlände till detta land, steg ur planet med en massa andra nervösa utbytesstudenter och andades amerikansk luft. Vi gick runt på New Yorks gator, njöt av staden, människorna, shoppingen, umgänget och att vara i The United States. Men på samma gång så tänker jag tillbaka till de senaste tre månaderna och det är EN HEL DEL SAKER som har hänt på den tiden, såväl bra som dåliga. Majoriteten av allt är i alla fall bra och det är så jag ville ha det. Jag har kommit till ett nytt land, träffat nya vänner, en del för livet, lärt mig ett språk jag trodde jag var bra på betydligt bättre, lärt mig enormt mycket i skolan och som person, och allmänt blivit en bättre, mognare, mer erfaren människa. Det går inte att fatta, men jag har varit här i TRE MÅNADER! Detta betyder också att jag inte längre är en turist utan att mitt VISA verkligen visar att det funkar. Tre månader är annars max antal dagar man kan stanna i landet som turist, så nu känner jag mig nästan som en medborgare.  
 
Hemma i Sverige idag så spelade landslaget landskamp mot England och vann med 4-2. Fyra mål av Zlatan Ibrahimovic och ett av dem i absolut världsklass. Makalöst. 
 
En fantastik dag i övrigt med skola, teater och ett besök på Starbucks som nu är helt julpyntat. Underbara vänner som vanligt och allmänt glad för tillfället. Tre månader avklarade, sju kvar. Vad kommer att ha hänt under den tiden? 
 

Short summary

Kategori: Utbytesstudent

Mitt uppe i två riktigt intensiva veckor med Finals i alla ämnen vilket betyder massa läxor och stora projekt som är värda onödigt många poäng. Därför kommer jag troligen inte att blogga lika "mycket" på ett tag eftersom jag knappt har annan tid utöver skolan, läxor, träning och kompisar. Dessutom vill jag åter igen ta lite avstånd från svenskan.
 
Veckan som gick har varit blandad. Vi har hängt i skolan och fixat med skolarbeten osv. Under torsdagen var jag sjuk vilket inte var det roligaste men jag fick lite läxjobb gjorda hemma i alla fall. Under torsdagen började vi med teaterföreställningarna vilket betydde att jag nu under tre kvällar i rad befunnit mig två timmar i ett litet bås och fixat med ljuset och ljudet för showen. Har gett mig en hel del tid med att skriva på mitt filmmanus som nu har ett första utkast. Mycket jobb kvar men det känns i alla fall stabilt. 
 
Vädret här i Kalifornien har blivit kallare och kallare nu och vi har runt 10 grader under denna dag och morgondagen. Sen får vi lite varmare väder igen men det är fortfarande runt 20 strecket som är max för tillfället. Inte mycket regn i alla fall, men man sitter under täcket nu med någonting varmt i handen. 
 
Men efter härliga föreställningar, bra framtidsplaner, ett färdigt manusutkast, härliga vänner och bra minnen så är humöret på topp igen. Tada!
 
 

Min helg

Kategori: Utbytesstudent

Så då kommer en liten beskrivning av min helg åter igen, för att ha någonting intressant att berätta för er läsare. Om det är någonting speciellt ni vill att jag berättar om får ni gärna skriva det i kommentatorfältet här under så ska jag försöka skriva några ord om det också. Ska också försöka beskriva lite om valet och valdagen för er under morgondagen när allting är avgjort och så. 
 
FREDAG:
Denna fredag var en helg eftersom vi hade en tre dagars helg för en gångs skull (och vi har det nästa helg också wiho). Och eftersom det var en vardag tog jag och Crystal tillfället i akt att besöka DMW för att ta våra Permits så vi kan övningsköra. Men när vi kom dit visade det sig att vi hade glömt att ta med några dokument (eller ja, framför allt jag) så en tur tillbaka till huset och sen till DMW igen löste det. Men när jag nästan trodde att jag skulle fixa det så stoppade de mig igen och sa att mitt kontokort inte hade täckning inne där så fick gå ut till en bankomat och ta ut pengar. Detta betydde också att de var tvungna att förstöra alla dokumenten så fick starta om igen. Men jag klarade testet och det var inte alls så svårt som jag tänkte mig. Så efter 4 timmar på DMW har jag mitt Permit och kan nu köra bil! (även om det inte är mitt körkort). 
Matt hämtade upp oss och körde oss till Franks där vi åt lite mat innan vi gick till teatern för lite övning. Efter det gick vi till matchen och tittade på sista hemmamatchen för säsongen, en match som såklart slutade i förlust. Men det var kul och efter så åkte vi ett gäng på 7 personer ned till biogragen downtown och tittade på Paranormal Activity 4. Slutade med att vi var 20 personer i sallongen som kände varandra och vi hade väldigt trevligt både under filmen och efter. Lite läskig var den väl också. 
 
LÖRDAG:
Vaknade lite senare för att sedan fixa med saker hemma. Vid 4 tiden så hämtade Amy upp mig och vi åkte till Tino för att smasha lite pumpor. Amy lämnade efter ett tag och jag spenderade den resterande tiden med att klippa i materialet och äta mat med Tinos familj. Det blev någonting typiskt Österrikt eftersom familjen kommer där ifrån, och riktigt gott var det också. Nästa händelse var att Luke hämtade upp mig, Ellen och Bruna och vi åkte till Panda Express, Target, ett froyo-ställe, Lukes hus och tilllslut till Denny's. Det sista stoppet var extremt kul och riktigt god mat på ett typiskt amerikanskt ställe. 
 
SÖNDAG:
Luke hämtade upp mig under eftermiddagen och vi gjorde läxor i hans hus. Det är väl ungefär allt jag har att berätta om det. Inte så värst intressant dag med andra ord men jag fick en hel del saker gjorda under resten av dagen.
 
 
(Och ber om ursäkt för fingret som Crystal visar för kameran)

Min vecka

Kategori: Utbytesstudent

MÅNDAG: 
Denna dag var en av de bästa på länge. Inte nog med att det var måndag och skolan började sent, vi hade också  utrymning för att testa hur vi skulle aggera om kärnkraftverket 6 mil här ifrån skulle explodera. Övningarna tog ungefär två timmar eftersom hela skolan delades in i tre delar och vi satt bland annat i gymmet, satt i skolbussar och pratade en hel del. För lunch så åkte vi till Panda Express, Jag, Tino, Nathan och Jack. Riktigt trevlig lunch och kändes skönt att komma tillbaka till skolan och bara ha halvtimmes långa perioder på grund av det tillfälliga schemat. 
 
TISDAG: 
Efter skolan under tisdagen så fick jag, Ellen och Crystal skjuts av Luke hem till honom, vi gjorde läxor och tittade lite på tv. Sen åkte vi hem. Inte mer med den dagen att beskriva, även om den var väldigt trevlig. Under kvällen karvade vi också pumpor, en tradition här när Halloween närmar sig. 
 
ONSDAG:
Under onsdagen så fick jag en skjuts hem av Amy och när alla i familjen hade kommit hem så plannerade vi vad vi skulle göra för kvällen. Slutade med att de åkte och köpte mat och jag åkte med Luke och hämtade Amy och Krystof och käkade mat på Petras. Efter det blev det en tur till The Abors vilket är ett område där "ALLA" rika bor och där de alla tävlar med varandra om att ha de mest upsmyckade och uppyntade husen. Så alla barnen är såklart där för där får man mycket mycket godis. Och hjälp vad mycket barn, plus en hel del kompisar i samma ålder. Kul kväll som slutade med en liten tur till Terriz för att titta ned på staden (och ja, vi åker alltid dit!).
 
TORSDAG:
Denna dag var officiellt utsedd till Senior Ditch Day wilket betydde att 60% av alla seniors skolkade, dock inte jag. Hade tre viktiga test så var tvungen att vara där. Men det var kul och efter skolan åkte jag med Amy och köpte lite mat. Stannade sedan i Theater tills halv 7 för att jobba på pjäsen. Gick runt lite Downtown innan vi bestämmde oss för att åka hem och spenderade kvällen med att lyssna på musik och prata. Henriques födelsedag också så Crystal bakade en kaka (vilket var första gången för henne skulle jag tro). 
 
Fredag är en helg denna vecka med en extra ledig dag så jag skriver om det i mitt helg inlägg.