MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

Min helg

Kategori: Utbytesstudent

Först, för er som undrar varför min blogg uppdateras så sällan så är det för att jag inte har tid att blogga under stora delar av veckan. Dock hinner jag med både Instagram och Twitter så kolla in där istället om ni vill ha regelbundna uppdateringar. Användarnamnen på båda ställena är @martinrisberg
 
Berättar för tillfället om min helg och så tar vi veckan lite senare, någon annan gång. 
 
LÖRDAGEN:
Sov till ganska sent och satt och gjorde mina läxor under dagen. Träffade Skyler lite senare och vi köpte dricka på Starbucks och hängde runt lite. Blev avsläppt hemma och fixade då i ordning mig för dansen - Homecoming. Vi åkte dit vid halv 8 tiden och var där inne och dansade och hade kul tills 11-tiden. Kanske inte den bästa DJ'n men det var riktigt kul att vara med på en Homecoming. Och att dansa med alla. De spelade Gangnam Style och alla kunde dansen vilket var väldigt intressant att se. Blev upphämtad av Luke efter och vi drog hem till honom och tittade lite på någon serie innan jag åkte hem. 
 
SÖNDAGEN:
Efter att ha stannat ute så mycket på senaste tiden spenderade jag hela dagen hemma med att göra läxor, umgås med familjen och liknande. Jag, Henrique och Crystal tog även en promenad till Target och köpte lite saker vi inte egentligen behövde och åt på Cosco. Skönt med en sån här dag ibland. (Hittade också min potentiella vintermössa)
 
Och för er engelskpratande människor som läser min blogg, jag har nu en widget i ena hörnet under vädret som gör att ni direkt kan översätta sidan. Engelskan kanske inte blir perfekt, men bättre än språket Svenska som ni inte pratar (vad jag vet?). 
  

Min vecka

Kategori: Utbytesstudent

MÅNDAGEN:
Efter skolan hämtade Luke upp mig och vi drog och köpte mat som vi åt på Terrazehill medan mörkret la sig. Sen hämtade vi upp Krystof och han var också hungrig så vi åkte till samma ställe igen. Petras heter det och är en restaurang med grekisk stil på maten. Där satta Krystof upp en tjeckisk sedel för att bidra till deras sedelsamlingar och vi fick lite gratis mat för det. Samtidigt bestämde vi också att vi ville bli stammisar där så vi åkte hela vägen hem till mig, hämtade lite svenska sedlar och åkte tillbaka. Men när vi kom tillbaka hade de bytt personal så vi kände inte för att sätta upp sedeln. Istället köpte vi lite mer mat (dessert) och drog till Terrazze hill än en gång. Och efter det hem. 
 
TISDAGEN:
Bestämde mig för att dra hem efter skolan och göra mina läxor.
Luke hämtade upp mig och med en Starbucks Cappuchino i handen åkte vi och kollade på en stor stereo åt honom som han tillslut köpte också. Och sen ringde Amy oss och bjöd mig och några fler på bio så vi hamnade på den gamla filmen Psycho i en riktigt fin biograf och det var kul att se en klassiker. Publiken är verkligen helt tyst här och väldigt respekterande. Vi åkte sedan i Lukes stora truck till Petras och köpe mat igen, och efter det drog vi till Terrazehill igen och tittade på utsikten. Spelar ingen roll hur många gånger jag åker dit, varje gång är lika häftig. Skjuts hem tilllslut. 
 
ONSDAGEN:
Kan berott på gårdagen, men var sjuk så spenderade dagen liggande i sängen. Inte mycket mer att berätta om det än att jag gjorde läxor under min vakna tid. 
 
TORSDAGEN:
Jag kom hem efter skolan och teatern men eftersom vi inte hade någon skjuts upp på stan så slutade vi med att sitta hemma medan det var Farmers Market med Halloween tema downtown. Lite sorgligt men så kan det gå ibland. 
 
FREDAGEN:
Eftersom det har varit Homecoming under denna vecka så har det betytt att det har varit ett "rally" under måndagen med hela skolan i gympasalen och vi peppade igång oss. Och under fredagen var det ett andra rally efter hela skoldagen och vi samlades vid fotbollsplanen och de pratade och vi tävlade om poäng mellan årskurserna. När vi var klara så var det en parad som gick downtown men jag och Ellen kände inte för att vara i den så istället gick vi och käkade teaberry, tittade på paraden utifrån och sen hängde vi runt lite innan vi fick en skjuts till Amy. Käkade som vanligt mat på Franks innan det var dags att gå till Homecoming matchen som började 7. Riktigt kul och massor med folk överallt, betydligt mer på grund av Homecoming. Vi åkte sedan med Luke hem till honom och tittade på A Cabin In The Woods.  
 
HOMECOMING:
Det är säkert en hel del folk hemma i Sverige som undrar vad det här är. Homecoming är en vecka som varje amerikansk skola har när man, ja, vet inte riktigt vad man firar. Men man har hela veckan taggat med kostymer som folk går klädda i, nya för varje dag. Och man peppar alla för att avsluta veckan med Homecoming dance som är på skolan. Och ikväll, lördag, är denna dag så om bara några timmar är det dags att dra dit. Blir spännande att se vad som händer. 
 

Some music

Kategori: Utbytesstudent

Delar lite musik som i alla fall jag känner speglar Kalifornia. Eller vad tycker ni?

The weekend

Kategori: Utbytesstudent

Då är helgen över och jag ska berätta lite om vad jag har gjort, för det har inte hänt så där mycket men en del finns att berätta. 
 
Fredagen spenderades med att gå Downtown efter skolan, dricka lite smoothie på Jamba Juice med vänner. Sen gick jag hem till Krystof och hängde med honom tills det var dags att gå till fotbollsmatchen som denna gång spelades av tjejerna och killarna var chearleeders (inte så där jättekul faktiskt). Blev upphämtade av Luke, sprang hela vägen till bilen och lyckades få Shootgun, åkte förbi Franks, och hamnade tillslut hemma hos Luke för lite filmtittande och folk. Kul kväll med skräckfilm och skräckspel. 
 
Lördagen spenderades hemma hela dagen med att jobba på läxor och andra saker (samt prata med familjen i Sverige). Tog en tur iväg från huset vid 5 tiden, stannade och hyrde film, kollade en sak på Target och köpte godis, drog till gymmet och simmade 14 längor i bassängen. Kom hem och titta film under kvällen tills vi kände ett jorskalv vid 12 tiden. Hela soffan gungade fram och tillbaka och alla trodde att det var jag men nej, det var ett jordskalv. Så himla häftigt att uppleva, även om det var väldigt kort. Visade sig att det var 5.4 på skalan och två timmar från SLO. 
Really good day actually! 
 
Med bara 5 timmars sömn vaknade jag upp och gick gjorde mina läxor, pratade i skype, fixa i ordning mig och drog till gymmet för ett hårt pass. Gillar verkligen att börja träna igen och det ger mig mer energi att göra saker. 
Efter en dusch hemma blev jag hämtad av Amy och hon, jag, Luke och Bruna åkte till Target och köpre dricka på Starbucks, ned till Avila beach och hängde runt ett tag på pieren, åkte över till In-and-Out och köpte hamburgare (3 burgare på varandra haha), gick runt på Walmart (för första gången, inte alls så där intressant), åkte tillbaka till SLO och en affär som heter World Market och köpte Svensk choklad och godis (vissa saker billigare än i Sverige, världen är konstig). Härligt att på vissa sätt vara tillbaka i sitt hemland. 
 
Runt 7 tiden åkte vi iväg till Arroyo Grande för att gå runt i The Hunted House. Skräckgrej som varade i 10 minuter för 10 dollar. Värt priset? Tror det. Var riktigt kul och läskigt för de flesta. En speciell upplevelse så här nära Halloween.
 
Nu är denna helg slut och jag lägger mig med ett leende på läpparna. En ny, intensiv vecka startar om några timmar och jag kan inte vänta. 
 

Min vecka

Kategori: Utbytesstudent

Då börjar denna hektiska vecka lida mot sitt slut och jag ska försöka att sätta lite ord på händelserna. Jag gör som vanligt, tar de i ordning av dag: 
 
LÖRDAG:
På kvällen hade vi pratat om att gå på bio, men vi möttes först nere på stan och gick till Fosters och käkade middag. Var inte så hungrig så tog en Banana Split, oj vad stor den var! Men nu vet jag att jag inte ska ta den igen i alla fall. Vi orkade inte med bion så vi hyrde The Dictator och drog hem med Henrique, Luke, Bruna, Amy och Krystof och tittade på filmen och skrattade ständigt. Härligt! 
 
SÖNDAG:
Blev upphämtad av Amy och tillsammans med Luke och Henrique åkte vi ned till Pismo Beach Outlet, åt mat på Jack in the Box och köpte billiga kläder. Vi diggade i bilen tillbaka och åkte för att köpa mat till BBQ och köpte filmen Promethius. Vi gjorde våra egna hamburgare, slog oss ned i soffan hos Luke och tittade på filmen och hade allmänt kul.
 
MÅNDAG: 
Theater efter skolan och vi repade igenom föreställningens första akt igen. Det är framsteg i minnet av dialogen och i aggerande, vilket är väldigt kul att se! Bra skådespel av alla! 
 
TISDAG: 
Efter skolan fick jag skjuts hem till Amy av Amy och vi gjorde läxor under en timme eller två. Sen kom Krystof och Kieren över och vi åt Cosco pizza (vilket är så himla gott!) och fick sen skjuts ned downtown för att vänta två timmar i kö till Starfucker. Men vi fick riktigt bra platser och fick se det lokala bandet spela på SLO Brew vilket är en jättefin bar som ser ut som om den skulle kunna vara hämtad från Harward university direkt. Awesome spelning och kom hem vid 12 tiden av Eva efter att ha stannat till vid Burger King och köpt någonting att dricka för det var SÅ VARMT inne på konserten. En riktigt bra dag/kväll med andra ord! 
 
ONSDAG:
Onsdag betydde att efter skolan så fick jag skjuts hem av Charlotte och väl hemma packade jag om mina saker och Jan kom förbi med sin värdmamma och deras taklösa bil för att skjutsa oss till gymmet (för det var minst 32 grader under onsdagen). Vi passade på att äta mat efter eftersom det var Kennedys 31 års dag och det bjöds på pizza, cupcakes, wraps och glass. Skjuts hem och läxor läxor under resten av kvällen. 
 
TORSDAG:
Skjuts direkt hem eftersom skolan av Miranda och gjorde mina läxor tills det var dags att träffa mina IC's (location cordinator) och prata om saker och ting. Blev hämtad av Luke, Kendra och Amy i Lukes enorma truck som han tillslut kan komma in i och vi körde ned downtown och plockade upp Ellen och åkte över till en kinarestaurang för vi kände för Sushi. Gott som bara den och efter det drog vi på en liten utflykt till Terriz hill (där vi träffade Krystof) igen och besökte ett övergivet hus som alla kallar spökhuset. 
Diggade B.O.B. i bilen innan vi tillslut blev avsläppta på respektive platser. 
 
ANNAT: 
Det är kul när man är utbytesstudent och man kommer till ett stadium när man känner att engelskan känns mer logisk än Svenskan och man kan inte riktigt förstå att man är utbytesstudent i ett annat land. Det hela känns liksom helt overkligt. Att ha ett nytt område, ett nytt hem, nya vänner, allt. Det är fantastiskt.
 
Ska försöka blogga under morgondagen också så ni får en uppdatering av min helg. Tills dess, ha det awesome.
 
(Och på förfrågan från min farmor ska jag också försöka att ladda upp bilder på alla i min familj).
 

 

En ursäkt

Kategori:

Dåligt med uppdateringar men ingen tid för tillfället. Skickar med denna bild från gårdagens spelning med Starfucker och säger också att imorgon kommer ett längre inlägg. Håll ut!

Från min vecka

Kategori: Utbytesstudent

En uppdatering i veckan med en liten beskrivning av min helg som var och av hur mitt liv ser ut just nu. 
 
LÖRDAG: 
Andra lördagen i rad som spenderas med att resa runt som en galning. Började Downtown med att jag, Henrique, Jan, Amy och Krystof träffades och käkade hamburgare och efter det gick vi runt i butiker med en Krystof som var utklädd till en ko (som en one piece klädsel) och det blev en fin video som ni alla kan se här:
 
 
Efter ett tag blev jag upphämtad av Skyler och Alex och vi åkte ned till Avila Beach för att äta Cinnemon roles men de var slut när vi kom fram så efter en tur på piren och lite godisköpande åkte vi till Skylers hus för att hämta lite saker, sedan vidare till Alex hus och tilllslut till en Bonfire vid San Luis Port. Där var redan de andra i mitt lilla gäng men de skulle hämåt och eftersom de också aggerade min skjuts så blev det att åka hem nästan på direkten. För att gottgöra detta bestämde vi oss för att ha en liten Bonfire uppkommande helg. 
Hemresan slutade hos Krystof för att hänga lite innan jag blev upphämtad av Charlotte. Kanondag! 
 
SÖNDAG: 
Vaknade i soffan efter att tittat på film tills jag sommande tillsammans med Crystal och Henrique dagen innan. Gjorde läxor hela dagen och fixade hemma. Skönt att ha en sådan dag för en gångs skull, och att man ligger i fas igen. 
 
 
Höjdpunkter ur denna vecka är som följer:
 
- Krystof blev skickad till kontoret efter att ha haft samma ko-kostym på sig under lunchrasten. Det var tydligen kränkande för att juverna satt på ett olämpligt ställe. På hur många andra ställen kan de sitta? Och vem på campus blev kränkt? 
 
- Jag kom tillslut iväg till gymmet och klubben Kennedy som den heter. Inte bara har de en stor gymdel, de har också en simbassäng, spa-anläggning, baskethall, träningshallar och gratis internet. Kommer stortrivas tror jag och äntligen dags att börja komma i form! Min träningskamrat blir Jan, utbytesstudent som också bestämt sig för att komma i form! 
 
- Det regnade som bara den under torsdagen så alla njöt av regnet (Kalifornia gör så ska ni förstå) och under lunchen sprang vi till bilen, Jag, Jan, Krystof och Amy, och åkte till Starbucks för en dricka. Vi hoppade med andra ord över International Club för en gångs skull. En av de bästa lunchrasterna hittills med regnet droppande utanför, awesome människor i bilen med bra musik, en macka i ena handen och en Pumpkin Spice Latte i andra handen. Härligt att se detta soliga land i en annan årstid också. Kommer att regna såhär en del under vintern, ska bli kul att uppleva. 
På väg tillbaka till skolan tog Krystof av sig tröjan och gick utan till vita grindarna (campus området). Tur att han satte på sig den igen för kunde slutat med andra resan till kontoret på en vecka haha. 
 
- Älskar att vara här under valåret. Allt är så inriktat på det och jag har bland annat testat på att äta Dounats som är blåa (för jag är en demokrat) och druckit ur en blå 7-eleven kopp. 
 
- Gymmande under torsdagen och njöt av att kunna köra mig riktigt slut. Började med träningscyklarna och uppdaterade mig med lite nyheter från TV:n och då såg jag också att vice president debatten skulle vara en halvtimme senare så jag körde halva mitt styrketest och satte mig sen på en träningscykel och kollade på den hitills mest spännande debatten (kunde knappt slita mig, hela tiden nya bra argument och det höll mig fast i 30 minuter). Kom hem sent och jobbade resten av kvällen med läxor. Inget emot det, härligt att lära sig nya saker och bli bättre på engelska!
 
 
Nu går jag och lägger mig och ser fram emot en ny spännande helg med amerikansk fotbollsmatch att titta på under fredagen, Bonfire och bio-besök.  
 

Helg igen

Kategori: Utbytesstudent

Så kommer att göra korta uppdateringar såhär ibland där jag beskriver vad jag gjort de senaste dagarna. Händer det inte mycket så skriver jag inte mycket. 
 
TORSDAG: 
Efter skolan stannade jag kvar på teatern och vi har nu gått igenom hela manuset och ska börja köra igenom hela akterna nu. Känns underbart. Miranda gav mig en skjuts hem och jag spenderade tiden med att göra läxor, jobba med film och vara social med familjen. 
 
FREDAG: 
Idag var Ellens födelsedag så vi firade det alla lite extra på skolan. Jag vet att hon kommer bli överlycklig om jag säger att hon är en awesome person som verkligen går att lita på, ännu bättre att det är sant! 
Under lunchen så gick vi till internationella klubben och lyssnade på Japanska musiker som är i staden under denna vecka (duktiga sådana också). Efter skolan var det teater som vanligt och jag spenderade tiden med att försöka få lamporna att fungera. Stannade kvar och pratade med folk efter och mötte sen upp Bruna för att gå till downtown och äta lite froozen yoghurt. Eftersom jag inte skulle komma hem så gick vi efter det till Subway och åt lite macka. Amy och Krystof hämtade upp oss och vi åkte alla fyra till Drive-In:en för att se film. Alltså, vi parkerade våra bilar (Amy drog med en vän) och vi satte oss mellan dem i campingstolar, drack Coca Cola Vanilla och njöt av ljudet från två bilar som gav oss stereo. Filmerna vi såg var Taken 2 och Trouble with the Curve. Bra filmer och stämningen av att sitta ute i det fria med stjärnorna, Californien och vänner bidrog. Hemma nu och ska snart prata lite Skype med mamma och pappa. Har en spännande helg att se fram emot, så sömn ska bli skönt för att vara fullt utvilad! 
 
 

En veckouppdatering

Kategori: Utbytesstudent

Skolan rullar på men det finns inte mycket fritid för tillfället så det är lite jobbigt eftersom jag skulle vilja ha mer tid att jobba på mitt filmmanus, men antar att tiden kommer tillslut. Story of my life.
 
Måndag:
Måndagen var väldigt varm med 40 grader i skuggan, folk gick runt och svettades som bara den och vi tackade alla för luftkonditioneringen. Efter skolan och efter teatern så fick jag skjuts hem av Skyler och vi stannade lite på McDonalds och åt och pratade (första gången där under hela min amerikanska tid, underligt va?).
 
Tisdag:
Efter skolan så drog jag iväg till Starbucks och gjorde läxor. Amy anslöt efter ett tag och hjälpte mig och efter lite hårt jobb så satte vi oss i hennes bil och körde till skolan där vi träffade Luke, en svensk som bor här och som hon känner. Vi pratade massa och det kändes väldigt konstigt men samtidigt kul. Mckenna hämtade vi upp och körde sen i Lukes monsterbil (största trucken jag har sett) till Avila Beach, hängde runt och gick på piren och körde sen till In-And-Out som har bland de bästa och godaste hamburgarna i området enligt de flesta man pratar med här. Och visst, de var väldigt goda, men ack så mätt jag blev! 
 
Dagen slutade med att jag blev avsläppt vid mitt hem och jag kan bara sammanfatta det med att det var väldigt konstigt att att prata Svenska men samtidigt kul. Har nästan glömt bort mitt modersmål haha. 
 
Onsdag:
Jag och Ellen åkte bil till Starbucks efter och gjorde läxor och pratade, thats it. 
 
Som jag redan sagt så har veckan varit väldigt varm. Men vi har alla haft väldigt kul och åkt från campus varje lunch med glada miner. Så ska det vara, right? 
 
Känner att sjukdomen kommer över mig igen, vet inte alls varför, väldigt underligt. Bäst att få mycket sömn nu eftersom jag har två prov denna vecka som inte vore allt för kul att missa. Godnatt! 
 

 

My weekend

Kategori: Utbytesstudent

Äntligen en helg där det varit helt fullbokat, love it! 
Började lördagen med att gå upp tidigt, 9:00 (vilket innebar lite sömn eftersom jag stannat uppe till 3 och pratat Skype med vänner hemma i Sverige). Jag fixade lite på datorn och sen gjorde jag mig i ordning, pratade på Skype med Emma och tog sen bussen Downtown. Jag besökte Verizon butiken och fixade en sak och satte mig sen i två timmar på Starbucks med en Salted Caramel Machiato och började skriva på mitt filmmanus. Så skönt att äntligen vara igång och kom två sidor in på det vilket känns väldigt bra! 
 
När klockan började närma sig halv 2 så tog jag mina saker och gick till Chipotle där vi åt lunch jag, Crystal och Ellen. Sen anslöt vi med Krystof och tanken var att vi skulle gå på bio men det var R-rated vilket jag inte hade tänkt på och det betydde att vi inte kunde gå för krävs att man är över 18. Därför gick vi runt på stan lite och hamnade tillslut på Starbucks. Amy ringde mig då och undrade om jag var sugen på att hänga med dem till Avila Beach. Vi mötte upp med dem lite senare, sa hejdå till Ellen och Crystal och jag och Krystof trängde in oss i en bil och tog en tur ned till stranden. Parkerade och vandrade över den heta stranden, gick för att äta någonting men ingen var hungrig så vi åkte tillbaka hem (haha, roadtrip). Vi hämtade upp Tino på vägen hem och drog till Terazza Hill där vi fotade och njöt av utsikten ännu en gång. Sen blev vi avsläppta hos Krystof och umgicks där ett tag. Vi hade bestämt att vi ville i alla fall försöka gå på bion så vi ringde Alex och undrade om han ville komma med, vilket han ville. Så Amy, Tino, Krystof, Alex och jag möttes upp på Franks för en liten måltid innan. Sen körde vi bilen downtown med hög musik, parkerade och gick in för att se Looper. 
 
Bra film, gillar historien och de olika vändpunkterna. Sen var det en riktigt mysig biograf vi har här också med tyst publik, inget prasslande och bra utrustning. 10/10 till det biobesöket. Fick skjuts hem och på vägen stannade vi vid Burger King och åt en hamburgare eftersom hungern tog tag i oss igen. 
 
 
Min söndag började med att jag vaknade upp utvilad runt 9 och åt pannkaksfrukost, drack kaffe och gjorde mina läxor och packade min väska (eftersom jag visste att tiden för detta skulle bli knapp på kvällen). Jan kom över vid halv 1 tiden, jag gav honom min kamera och sen gick jag ned till bussen och tog den upp på stan. Vi gick där efter till skolan och filmade en video för ett skolprojekt med en kille som åker Pennyboard (Krystof fick göra den delen). Det var 90 (32 celcius ungefär) och det betydde att man fick vila i skuggan många gånger. Men efter tre timmar av filmande, ätande på Franks åter igen, och vilande var vi klara. Jan tog sin cykel hem lite tidigare och Amy plockade upp oss på väg till partyt. Hon plockade också upp Crystal och Henrique och mina badkläder hemma, och lite mat på Target (Så stort tack Amy om du någon gång läser detta, du är bäst!). 
Poolpartyt var riktigt kul och vi badade, umgicks, pratade, satt i jacuzzin, "lekte" Man-hunt, åt, osv. Vi kom hem vid 9 tiden och spenderade resten av kvällen framför TV:n.
 
Kanonhelg med andra ord, och nu är det dags för en ny skolvecka! 
  

A really hot day

Kategori: Utbytesstudent

Okej, så idag har jag upplevt riktig värme i Kalifornien. Vi hade upp emot 39 grader och alla svettades inne i klassrummen, trotts luft konditioneringen. Under lunchen drog vi 8 personer iväg till 7-eleven och köpte vatten, glass och diggade musik. Inte mycket att säga om det. Imorgon eller så kommer ett inlägg om min helg, men för trött för det just nu. Bara en liten uppdatering här för att säga att jag lever och har det bra. Godnatt!