MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

Sista helgen i SLO

Kategori: Utbytesstudent

Under torsdagen så röstade vi på vilken kortfilm vi ville göra och det slutade med våran vilket känns väldigt bra! Jag är Producer och Michelle kommer att regissera den. Felipe är Director of Photographer och så har vi ett helt team på 15 personer bakom oss, plus skådespelare. Ska bli väldigt kul och är extremt taggad på att jobba på detta under hösten/vintern. 
 
----
 
Det är nu söndagskväll och jag och Calico har haft en väldigt trevlig middag tillsammans med hela familjen Porczak och Felipe. Sen tittade vi på This is the End, skrattade en hel del, tittade på andra videos från internet och nu sitter jag bredvid Calico som egentligen skulle göra läxor men istället sover. 
Vid 5:40 på eftermiddagen så skulle jag egentligen ha tagit en buss som skulle ha tagit mig hem till Santa Barbara men istället så valde jag att skjuta min biljett till och med måndagen och istället spendera tid med alla härliga människor här i SLO. Känns väldigt värt det eftersom jag inte missar någonting och hade så extremt roligt istället. Så istället för att vara i SB imorgon så ska jag sitta hemma i Porczaks hus och studera och mot kvällen så åker jag och Felipe hem. Blir nog en bra dag! 
 
Uppdaterar er med bilder när jag är hemma i SB igen! 

En fantastiskt lång helg!

Kategori: Utbytesstudent

Ännu en väldigt lång men härlig helg är över. Nu kanske någon undrar; "men va, det är ju måndag, helgen är över på söndagen?" Inte denna i alla fall, eftersom Calicos födelsedag var under måndagen så fick jag ledigt från min editing class på måndagen så att jag kunde stanna i SLO en extra dag. Så min helg varade i fem dagar denna vecka! (älskar college!!!!)
 
Okej så vad har jag då gjort under helgen? Varje gång jag kommer upp till SLO har jag alltid gjort en lång lista med saker jag behöver fixa med eftersom jag har en bil att köra här uppe. Så jag fixade med det under fredagen och gick sen på lunch med Calico. Sen blev det en kort träff med Amy och sen en kväll hos Calicos. 
 
Resten av helgen kan sammanfattas med sovande, resande (till stranden och runt i SLO), ätande av väldigt god mat och en massa möten. Annie från min gamla gymnasieklass (som också går på SBCC nu) var också i SLO över helgen så vi träffades, jag visade henne runt lite i mina gamla kvarter och vi hade en liten studiecirkel under en timme på söndagen. 
 
Igår var det Calicos födelsedag och för att överaska henne så hade jag fyllt halva golvet med ballonger och köpt rosor och ställt vid hennes säng. Efter att hon hade packat upp sina presenter så åkte vi till IHOP för en frukost. Efter det blev det ett besök till stranden, sen snabbt förbi skolan och fixa en sak innan vi åt lunch på Panera. Två-tre timmar hemma igen spenderades med att slappa och titta på videos innan vi gick ut för en riktigt god och fin middag med familjen och åt en enorm födelsedagstårta. Sist men inte minst så tittade vi på det senaste avsnittet av HIMYM från den nya säsongen.
 
Allt som allt så har det verkligen varit en toppenhelg och jag lämnar den med många minnen. Sitter just nu och äter frukost och ska snart bli upphämtad av Mark för att åka tåg vid 7-tiden ner till Santa Barbara. Alla sänger att sträckan är fantastiskt vacker så ska bli kul att se! 
 
 

En kort uppdatering

Kategori: Utbytesstudent

Så detta blir en kort uppdatering. Jag befinner mig för tillfället i San Luis Obispo efter en lång vecka med mycket studerande och andra saker. På måndag så är det Calicos födelsedag och detta är anledningen till att jag är här uppe extra länge denna gång - till och med tisdagsmorgonen. Jag ska försöka att göra en bloggpost på måndagskvällen med allting som jag har hittat på! Här är i alla fall vädret väldigt höstigt för tillfället med kalla vindar och en flickvän som ligger förkyld och sjuk i sängen. Det var allt, chao! 

Ännu en helg

Kategori: Utbytesstudent

Då är ännu en helg över och det är dags att ladda om för en ny vecka. Det har varit en annorlunda men rolig helg. Idag under söndagen var roligast då jag och Calico bestämmde oss för att utforska utan att egentligen veta vart vi åkte. Vi började helt enkelt med att åka ned för State Street och så stannade vi bara när vi hittade någonting som vi tyckte var intressant eller svängde in någonstans där vi tyckte det såg annorlunda ut. Det tog oss till två olika parker och en fantastisk utsikt över Santa Barbara. I slutändan så hamnade vi downtown där vi åt mat på Chipotle, köpte donuts och stannade för att handla lite mat. Nu är Felipe ute med några kompisar från Santa Monica och jag sitter och studerar och jobbar för att göra mig redo för en intensiv vecka framför mig. Blir mycket studerande, film prat och jobbande, mejlande, ett nytt iOS till iPhonen, en resa upp till SLO och en helg där med massa fixande och firande av min flickvän som fyller år på Måndag! (stannar i SLO till och med tisdagsmorgonen för detta). 
 
Bloggar mer under veckan och lämnar er med några bilder! 
 

En konstig historia

Kategori: Utbytesstudent

Då var denna skolvecka klar och det är dags att efter idag och imorgon ta helg och njuta av SB. Calico kommer ned imorgon och vi kommer att spendera helgen tillsammans. Det finns planer på att åka till Ojai och kanske till någon nationalpark men vi får se vad som händer. 
 
Jag tänkte ta i tillfälle att berätta lite om vilket spontant beslut det var att åka tillbaka till Kalifornien efter sommaren och lite om vissa saker jag har tänkt på de senaste dagarna: 
 
I April så pratade jag med Calico och hon frågade mig lite om vad jag skulle göra efter året i USA och jag sa som det var - att jag inte hade en aning. Jag hade under hela året haft olika planer men de hade ändrats hela tiden och just då så hade jag inte mycket mera planerat än att komma hem och göra klart gymnasiet och sen börja jobba. Men bara för kul skull så började jag att kolla upp filmskolor i USA och Kalifornien och det visade sig att en billig och riktigt bra låg på Santa Barbara City College, inte mer än 2 timmar nerför kusten. 
Eftersom jag tänkte att det inte kunde skada så fyllde jag i alla dokument som jag behövde och lämnade in dem till skolan och väntade sedan på ett svar. Tog mig inte mer än två veckor att få veta att jag hade blivit accepterad och att jag nu hade en skola att gå på till hösten. 
Efter detta så började jag prata med Felipe (som inte heller visste vad han ville göra till hösten) och det slutade med att han också sökte och kom in. Eftersom jag sedan innan hade varit i USA så var det enkelt att fixa med papper och det var mindre avgifter än förra gången. En av de bättre sakerna var också att jag kunde lämna en hel del saker i USA så att jag inte behövde släpa dem fram och tillbaka. Jag och Felipe pratade inte heller mer än på mejl före vi bestämmde oss för att åka och allting var bokat - otroligt spontant. 
 
Så nu sitter jag här i en lägenhet i Santa Barbara och är gladare än jag någonsin har varit. Jag älskar min skola, mina lärare, det faktum att jag i produktionen av en ny kortfilm, har en fantastiskt lägenhet, en härlig roommate, en underbar flickvän och att jag bor i Kalifornien. Jag behöver ingenting annat för att vara lycklig just nu och för en gångs skull så känner jag att jag är precis där jag vill vara! För två år sedan hade jag aldrig varit i USA och nu vill jag aldrig lämna - saker förändras men än så länge bara mot det bättre! 
 
 
 

Första videon - Explore

Kategori: Utbytesstudent

Så under den kommande tiden i USA så kommer jag att varje till varannan månad posta en video online från vad jag har gjort under året. Jag gjorde faktiskt en 24 minuters video för mitt utbytesår men den kom aldrig upp online. Därför har jag har bestämt mig nu att jag vill kunna visa mina kompisar, vänner och allmänheten hur det är att bo utomlands och vad man gör i ett annat land. Så här kommer första videon, exakt en månad efter att jag lämnade Sverige den 9de augusti  - känns länge sedan. 
 

FIRST VIDEO - EXPLORE from Martin Risberg on Vimeo.

SF och tlllbaka i SB

Kategori: Utbytesstudent

Vilken absolut underbar helg det har varit. När jag åkte upp till San Luis Obispo under torsdagen så hade jag inte en aning om att jag skulle åka hela vägen upp till SF på fredagseftermidagen. Det var verkligen en spontanresa (inte för Calico och hennes mamma) och det var så värt det. Jag har saknat San Francisco så mycket och att få se staden igen var verkligen fantastiskt. 
 
Under söndagen så åt vi frukost vid Union Square och efter lite strosande runt så lämnade vi hotellet och besökte en av Jennifers (Calicos mamma) gamla vänner. Efter kanske en timme där så var det dags för den långa resan hem. Blev In N Out på vägen och sen buss för mig sista två timmarna med en taxi som fick ta mig från busstationen sista vägen hem.
 
Nu sitter jag hemma i lägenheten igen och ska jobba lite på mina läxor innan jag går och lägger mig. Första (och enda) klassen imorgon startar vid 8 tiden, och efter det så blir det manusskrivande! Redan taggad på nästkommande vecka! 
 
 

San Francisco

Kategori: Utbytesstudent

Så nu sitter jag på hotellrummet i San Francisco och studerar. Klockan är lite efter två och Calico och hennes mamma står i kö för att se Lil Bub (En katt med speciella egenskaper skulle man kunna säga). Själv har jag en hel del studerande att göra eftersom jag nu går på College så försöker att få lite av det överstökat tills nästa vecka. 
 
Jag har nu varit i USA i nästan en månad och jag måste säga att det känns som att jag är hemma igen. Det är konstigt hur lätt allting bara flyter på och hur jag knappt saknar Sverige. Det känns verkligen som att USA är mitt hem och att jag skulle kunna bo här för alltid utan några som helst problem. Har också besökt min gamla High School flera gånger och det känns både konstigt och bekant eftersom jag ibland saknar skolan och mitt gamla år. Men å andra sidan är jag väldigt glad att jag har gått vidare och ska nu försöka att beskriva lite kort om hur det är och hur jag bor. 
 
Jag bor i Santa Barbara och går på Santa Barbara City College (SBCC) som ligger precis vid stranden och är en skola med ungefär 20 tusen elever. Där studerar jag mot mitt Major Film and Video Production och tar för tillfället klasserna American film to the 1960s (på distans), Film Production, Non-Linear Editing och Audio Production. Kommer under de kommande två-tre åren att även läsa andra ämnen för att få mitt AA (Associet Degree) men för tillfället alltså bara filmklasser. 
Jag går fyra dagar i veckan (måndag till torsdag) i skolan men inte mer än runt 2 timmar per dag. College är mycket mera att man pluggar hemma än att man faktiskt är i skolan. 
 
Jag bor tillsammans med Felipe (från min gamla gymnasieskola) ungefär 6 kilometer från skolan med enkla bussresor till stan och skolan. Vi bor i ett lägenhetskomplex med en pool och två tvättrum. Vi bor i en etta (vilket är två rum i USA eftersom man inte räknar med vardagsrummet). Långsamt så blir lägenheten klar och nu börjar det verkligen kännas som hemma. 
Jag har under första månaden rest väldigt mycket och förväntar mig att göra det under hela året. Framför allt upp till San Luis Obispo där min flickvän bor, men också till ställen som San Francisco där jag befinner mig för tillfället. 
 
Jag kommer att försöka att blogga en gång i veckan eller så men finns alltid tillgänglig på min email om någon har några som helst frågor om hur det är att vara utlandssvensk eller att bo i en annan kultur (eller vad som helst). Emailen är martinrisb@gmail.com och jag försöker att svara inom 24 timmar. 
 
Här kommer lite bilder från resan upp till San Francisco och mera kommer senare.
 
 
 

I'm back

Kategori: Utbytesstudent

Okej så jag försökte att lämna bloggen helt ett tag men det gick inte så bra. Jag känner att jag fortfarande måste hålla någon typ av skriftlig uppdatering från hur det är att gå vidare till college efter High School. Det kommer inte alls att bli lika många uppdateringar som det har varit förut men blir nog ändå en del. Framför allt så kommer det att bli bilder och om ni vill se ännu mera så vill jag tipsa om min Instagram @martinrisberg.

Första riktiga uppdateringen kommer ikväll/imorgon morgon.