MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

En lång vecka

Kategori: Utbytesstudent

Det har varit en sjukt lång men rolig vecka än så länge och ligger just nu och vilar lite i soffan innan jag ska till skolan och ha auditions och sedan kör jag upp till SLO igen. Under måndagen så var det en vanlig dag i skolan med allt vad det betydde, och under tisdagen hade jag ett produktionsmöte på morgonen. Efter lunch så körde jag upp till SLO och åkte sedan med Calico och Skyler till San Jose (Nästan i San Francisco) där de i sista minuten hade bestämt sig för att gå på en Miley Cyrus konsert. Jag var deras nattchaufför så medan de var på konserten satt jag och gjorde mina läxor på ett Starbucks i närheten. När konserten var slut vid 11 sommnade de ganska fort i bilen medan jag körde hem till SLO. Efter tre timmars körning så var vi framme och efter tre timmars sömn så bar det av ned till SB igen för lektioner och produktionsjobb. Denna gång ska jag dock stanna lite flera timmar där uppe och åker hem först på måndagsmorgonen efter att ha sett Oscars galan på söndagskvällen. 
 
Det regnade en hel del under onsdagskvällen och på fredag (imorgon) ska det tydligen bli regnstorm med nästan 10 centimeter på några ställen! Vi får se, alltid skönt med regn när man bor här borta och det är härligt att köra i också! 
 
 

San Francisco

Kategori: Utbytesstudent

Tillbaka hemma i Santa Barbara efter en lång men fantastisk helg. Under onsdagskvällen så åkte jag och Felipe upp till SLO och fortsatte sedan under torsdagsmorgonen till San Francisco. När vi kom dit runt lunch så besökte vi Golden Gate Park och hänge sedan runt bron ett tag där vi också såg solnedgången senare. Efter mycket fotograferande så bar det av mot Fairwax för att säga hej till mina vänner där vi skulle bo. De äger det gulligaste lilla huset ute i skogen precis vid Fairfax (runt 3000 invånare och bara en halvtimme från SF). Felipe och jag satt sedan uppe tills 2 på natten och jobbade med olika filmsaker.
 
Under fredagen så han vi med mycket saker: åkte på Lombard street, besökte Ghirardelli Square, Fishermans Wharf, Pier 39, Union Square och det första Peet's Coffee. Vi åkte också över till Oakland och besökte Oakland Museeum of California som har en bra utställning om historian i Kalifornia och vilka som flyttade vart och varför och så vidare- väldigt intressant. Kom tillbaka till Fairfax runt 9 tiden och blev en något tidigare läggningstid den kvällen. 
 
Under lördagen så åkte jag och Felipe in till centrala Fairfax på morgonen och hade våran frukost på ett lokalt litet fik. Det går en väldigt vacker väg från Fairfax in i ett reservat precis bredvid och många väljer att cykla på den vägen så staden är full med folk i cykelkläder som fyller upp med energi innan de bär sig av upp för backarna. För mig och Felipe så åkte vi istället upp med bil upp och runt i reservatet och åt medtagen mat vid en fin utsiktsplats. Extremt fin natur i området och väldigt kul att vi tog oss tiden att besöka reservatet. På vägen tillbaka till SLO så tog vi sedan 1'an längs med kusten och tog ett snabbt stopp i Santa Cruz för att besöka Santa Cruz Boardwalk. Kom fram till SLO runt 9 tiden och idag (söndag) har vi åkt tillbaka till Santa Barbara efter en frukost på Starbucks. En helt fantastisk helg helt enkelt och nu laddar jag upp för en till lång vecka med film jobb och skola innan det är dags för SLO igen och Oscarsgalan på söndag. 
 
 

Packade och klara

Kategori: Utbytesstudent

Lägenheten är städad, väskorna är packade de ligger nu i bilen redo. Efter lektionerna idag så åker Felipe och jag upp till SLO för att spendera natten och fortsätter sedan vidare mot San Francisco tidigt på morgonen. Kommer att vara uppe i "The Bay Area" till och med söndagsmorgonen och bor hos kompisar till mig. Blir en kul lite resa och skönt att komma upp till San Francisco igen. Uppdaterar med bilder där ifrån under helgen! 
 
Skickar med en bild på "Montana de Oro", en nationalpark som Calico och jag var i under senaste helgen.
 
 

Alla Hjärtans Dag

Kategori: Utbytesstudent

Här i USA så är Alla Hjärtans Dag (Valentines) extremt stort och nu när jag är i ett förhållande så tyckte jag det var kul att verkligen vara med på det hela. Så jag såg till att på morgonen när Calico kom till sin första lektion så fanns det blommor, chocklad och ett kort på hennes plats på hennes första lektion. Medan hon var i skolan så fixade jag med hennes rum så när hon kom dit så fanns det ballonger, utklippta hjärtan uppsatta över hela rummet och mera blommor och chocklad/godis. När det sedan blev kväll så hade jag bokat ett bord på en fin restaurang här i stan och vi gick ut och åt middag. Hela dagen slutade med Ben & Jerrys och en film hemma hos Calico. En riktigt bra dag med andra ord och det var kul att överaska henne under hela dagen med alla de olika sakerna som jag hade lyckats hålla hemliga.  
 
Idag och igår har Calico och jag spenderat med att besöka en fotoutställning av en kompis pappa nere i stan, besökt en fin park en halvtimmes resa iväg, ätit massor med godis och varit ute och fotat. Alltid skönt att vara uppe i SLO och ta det lite lugnt och känns sig som "hemma" i det gamla vanliga. 
 
Imorgon är det Presidents Day vilket betyder att det inte är någon skola men instället så ska jag se till att åka tillbaka till Santa Barbara hyfsat tidigt så att jag kan ha några film möten med olika pågående projekt och göra klart mina läxor innan det är dags att sova. På onsdagskvällen åker jag och Felipe upp till San Luis Obispo och morgonen efter fortsätter vi till San Francisco där vi ska spendera några dagar med att turista runt. Men andra ord- en rolig vecka att se fram emot och jag uppdaterar med lite bilder allt eftersom! 
 
 

Tredje Videon

Kategori: Utbytesstudent

Detta är den tredje och sista videon om min vistelse i USA. Har lite andra projekt på gång istället så har bestämt att lägga ned hela grejen med att publicera en video varannan månad. Men hur som helst, här kommer den senaste och sista. 

 

 
 
 

Premiär

Kategori: Utbytesstudent

Idag var det premiär av Kiki's Alive på Santa Barbara's International Film Festival. Filmen har varit en del av tävlingen 10.10.10 och även om jag har jobbat på projektet i mer än två månader nu så började inte filmandet förrän 12 dagar sedan då man bara har 10 dagar på sig att filma och göra klart hela filmen. Så idag på premiären så fick man se hela crewet uppklädda på röda mattan. Jag, Felipe, Niccolo och Betyel anlände i min bil och gick med solglasögonen och kostymerna/skjortorna upp på mattan för att säga hej till alla bekanta ansikten. Riktigt kul att få smaken av "kändislivet" i det soliga Kalifornien och vara där med några av de härligaste människorna jag vet. Efter en timme på mattan med foton och konversationer så var det dags att gå in i biografen och sätta sig och titta på alla filerna. Och då, från ingenstans så kom Calico fram och satte sig bredvid mig. Tillsammans med Felipe så hade hon sett till att hon kunde komma in i biografen utan min kännedom och överaskade mig på bästa möjliga sätt. Tillsammans med alla andra i teamet och 500 personer i salongen så tittade vi igenom alla 10 filmerna. Ingen vinst för oss tyvärr men riktigt kul att vara där och efter Panera med Calico så åkte hon hem och jag har jobbat med läxor sedan dess. 
 
En fantastik vecka är över och det är dags att starta en ny. Det bästa med college är troligen det att man inte känner sig lika "ledsen" när en vecka är slut för man ser alltid fram emot någonting nytt och roligt veckan efter. Denna kommande vecka till exempel: lektioner, film möten, film produktioner, luncher med kompisar, alla hjärtans dag med Calico och mera film saker!
 
Lägger upp lite bilder från premiären här under! 
 
 

Skola och filmande

Kategori: Utbytesstudent

Sitter just nu i en fotölj uppe i SLO, regnet öser ned utanför (väldigt behövt i torra Kalifornien) och gör läxor. Det har varit en extremt uppdaten helg och vecka med massor av klasser, läxor, film möten och annat. Det är så extremt skönt att ha en bil och att lätt kunna ta sig runt överallt och det är lätt att glömma bort hur det var när jag inte hade en. Igår kväll kom jag upp till SLO runt 11 tiden på kvällen och har sedan dess jobbat med läxor, sovit lite och jobbat ännu mera med läxor. Imorgon kommer jag att filma en teater pjäs på SLO High School som Calico är med i så det det ser jag verkligen fram emot. Sen har jag lördagen här uppe också innan jag åker ned till SB igen för några dagar av möten, skola och film premiär av filmen vi har jobbat på i tävlingen med Santa Barbaras International Film Festival. Hela den veckan kommer också att ha nattinspelningar av en kompis film så det blir ytterligare mera jobb, samtidigt som jag precis börjar med att producera en ny film med en annan kompis. Det finns inte mycket tid att ta det lugnt nu men jag tycker om att ha mycket för mig så har egentligen ingenting att klaga på. 
 
Dags att ta en snabb dusch nu och sedan åka ned på stan för att säga hej till Kay och Dede i deras butik, bloggar igen när jag får tid. Ursäkta för de dåliga uppdateringarna på senaste tiden, har bara väldigt lite fritid att sitta framför en dator och skriva. Tipsar om att följa mig på Twitter och Instagram för mera uppdateringar om vad jag gör! 
 
@martinrisberg - Twitter och Instagram användarnamn.
 
Skickar med lite bilder från inspelningarna senaste veckan här under.