MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

Bil, skola och inspelningar

Kategori: Utbytesstudent

Yes! Jag har nu skaffat bil, en dröm som jag nu har haft i mera än ett år här i USA. Det är absolut inte omöjligt att ta sig runt på andra sätt än med bil här i Kalifornien men det försvårar verkligen saker. Att dessutom jobba med film produktioner och ha ett distansförhållande med flickvännen uppe i San Luis Obispo är inte någonting som gör det lättare heller. Så efter mycket letande och prövande av olika bilar så hittade jag tillslut den perfekta bilen- en Hyundai Elantra. Det är faktiskt samma bil som jag körde i USA när jag tog mitt körkort lite mera än ett år sedan. Extremt bra pris på bilen för att vara helt ny, bra garanti, fräsh och extremt snygg samt bra "gasmilage." Så istället för att nu behöva vänta på bussar och tåg har jag nu möjligheten att åka upp till SLO och tillbaka till SB när jag vill för att inte tala om att jag kan ta mig till skolan betydligt lättare. Mycket kommer att bli annorlunda nu med bil men det kommer att bli väldigt skönt och verkligen värt pengarna det kommer att kosta. 
 
Under de senaste dagarna har skolan precis börjat och det är nu full fart med studierna igen, tar Engelska, Matte och Directing for the Camera denna termin. Samtidigt så håller vi nu på att filma kortfilmen "Kiki's Alive" för Santa Barbaras International Film Festival så det är mycket som händer på samma gång. Under de senaste två dagarna har vi haft inspelningar mellan 7 på morgonen och 11 på kvällen och det drar verkligen mycket energi från en. Alltid kul dock och jag älskar att träffa och jobba med alla på inspelningarna- det finns så många härliga människor på SBCC.
 
Nej nu är det dags att packa ihop sakerna och åka till nästa och sista inspelningsplatsen; Klockan 11 ikväll ska vi enligt schemat vara klara!  
 
 
 

Skola, film inspelningar och bil

Kategori: Utbytesstudent

Efter att ha spenderat fyra dagar uppe i San Luis Obispo med att shoppa, gå på äventyr, träffa kompisar, äta god mat och ha det trevligt så är Felipe och jag tillbaka i Santa Barbara. Nu kommer det att bli två väldigt intensiva veckor för mig med mycket filmande för Santa Barbaras Internationella Film Festival och för en kortfilm som jag är co-producent för. Samtidigt så börjar skolan imorgon så det är dags att börja spendera mera tid med att göra läxor igen och ta tag i allt det där igen. Efter min sista klass imorgon som slutar vid 8 på kvällen så åker jag upp till San Luis Obispo igen bara för dagen för att köpa en bil under tisdagsmorgonen. Yes, det är äntligen dags att köpa bil och jag är extremt taggad på det eftersom det kommer att underlätta min tid här extremt. Uppdaterar mera om bilen när jag har köpt den och postar såklart även bilder. 
Efter bilköpet så blir det att åka tillbaka till SB igen eftersom jag har en filminspelning senare på eftermiddagen och även läxor och skola att jobba med. 
 
Blir väldigt mycket en tid framöver hur som helst så jag uppdaterar bloggen igen när jag får tid. Om ni vill följa inspelningarna och annat i mitt liv tipsar jag åter igen om min twitter, @martinrisberg och min Instagram med samma användarnamn. 
 
På återseende! 
 
 

De senaste dagarna

Kategori: Utbytesstudent

De senaste dagarna har varit en blandning mellan att komma in i livet här "hemma" igen och att vakna väldigt tidigt upp på morgorna (runt 4 tiden). Dock har jag använt tiden på bästa sätt och fått en hel del produktionsarbete gjort nu när det börjar närma sig för inspelning. 
 
Har också spenderat de senaste dagarna med att leta efter en bil. Under fredagen åkte jag och Dan (Calicos pappa) runt och kollade på flertalet bil försäljningsställen och spenderade troligen 8 timmar totalt på det. Finns ingenting på marknaden för tillfället som jag verkligen vill ha dock så fortsätter att leta runt tills jag hittar rätt bil. Fram tills dess får jag nöja mig med att ta bussen och tåget fram och tillbaka ett tag till men det funkar utmärkt. 
 
Imorgon åker jag tillslut tillbaka till Santa Barbara efter en månad utan att vara i lägenheten och det ska bli väldigt kul att komma tillbaka. Mycket saker som har tillkommit sedan jag lämnade eftersom Felipe packade upp alla saker vi köpte från vännerna i Santa Monica efter att jag hade lämnat. Ska bli kul, uppdaterar er med lite bilder senare! 
 

The trip back

Kategori: Utbytesstudent

Igår var det en lång resa för att ta mig hela vägen till Kalifornien och när jag tillslut kom fram så hade jag inte sovit på 28 timmar, men var glad och belåten trots det. Resan började vid 6 på morgonen när jag vaknade och sen hämtade en kompis upp mig och Calico vid halv 8 tiden. Vi satt efter det fast i trafiken i Stockholm men klarade oss ut till Arlanda tillslut. Där flög Calico med SAS och jag med British Airways. Hon mellanlandade i New York och jag mellanlandade i London. Men i slutändan kom vi fram i princip samtidigt och där hämtade Jennifer upp oss och körde hem till SLO dit vi kom vid 1 tiden på natten. Lång dag men är redan uppe och taggad på att börja med allting som jag har väntat på att få göra när jag kom tillbaka i Kalifornien- time to get busy again! 
 
 

Dags att resa hem

Kategori: Utbytesstudent

Då blir det här sista inlägget för mig från Sverige denna gång.
De senaste två dagarna har varit en början till flygresan skulle man kunna säga. Vi lämnade Örebro på måndagsmorgonen med ungefär -20 grader utomhus. Kallt värre alltså. Sedan tog vi oss med alla väskorna hela vägen till farmor och farfars lägenhet där det blev lunch. Samma dag tog vi oss ut på stan lite senare och tog en lång promenad i solskenet och snön; härligt att se Stockholm från sin bästa sida. Under dagen idag har jag spenderat tid med båda farmor och farfar och sen tagit en lång promenad med den förstnämnda. Efter det åkte Calico och jag ned på stan och gick på fotografiska museet vilket alltid är väldigt kul. Nu har vi kommit hem, ätit Pasta Pesto, packat klart väskorna och gjort oss i ordning för att sova. Imorgon är en lång dag med flygresa runt 11 tiden och sen kommer vi inte fram förrän vid midnatt i San Luis Obispo. Räknar man om tidszonerna så blir det alltså 22.5 timmars restid men det ska nog gå ann, alltid kul att resa. Ska bli skönt att komma tillbaka till Kalifornien nu, även om jag kommer att missa alla i Sverige såklart. Konstigast är nog att tänka att det är -8 och snöigt här för tillfället och dit jag åker är det 28 grader och sol. Verkligen olika världar. 
 
Hur som helst, uppdaterar när jag är tillbaka i Kalifornien igen!

Snön har kommit

Kategori: Utbytesstudent

Det är verkligen ont om uppdateringar för tillfället och det ber jag om ursäkt för. Det blir lite konstig struktur på dagarna när man är ledig och det är lätt att saker som man normalt sett skulle komma ihåg i vardagen glöms bort en del. 
 
Sitter för tillfället ensam i soffan en lördagskväll nästan 12 på natten och det är fullt med snö utanför. Den kom tillslut igår och samma gjorde kylan till hela Sveriges glädje. Calico och jag har varit hemma mycket innan, tittat på massor med film och tagit promenader. Har dock fåt tid med ett besök på Boda Borg och sedan Gustavsvik vilket har varit väldigt kul. Kom idag också hem från en dag på sommarstället där det var helt underbart med tystnaden och all snön. Snöade även under natten så när vi på morgonen tog en promenad var det ännu mera. Imorgon är sista dagen i Örebro innan Calico och jag gör oss i ordning för att lämna landet. På måndagsmorgonen tar vi bussen till Stockholm och sen har vi en och en halv dag av turistande innan flyget lyfter på onsdagsmorgonen. Känns både kul och läskigt att åka hem men ett spännande halvår som ligger framför mig! 
 

Nyår

Kategori: Utbytesstudent

Då är det inte längre 2013 utan 2014 och det känns väldigt kul att ha ett helt nytt år framför sig med massor av nya möjligheter. Familjen med Calico är nu tillbaka i Örebro och har nu några dagar då vi ska försöka hitta på lite kul saker att göra. Ingen snö än tyvärr men vi hoppas fortfarande.
 
Nyårsfirandet började med att Calico och jag träffade Anton på stan i Stockholm och gick runt och shoppade lite innan vi alla åkte ut till Huddinge, köpte lite små smällare och sedan över till Antons hus. Där var redan min familj tillsammans med hans och lagade maten för kvällen och firandet. Efter lite glöggdrickande och pratande så var de klara och vi åkte över till Eriks (Antons pappa) brors familj som hade en annan familj över också. Totalt var vi 20 personer som firade tillsammans och det var väldigt kul. Vi åt tre rätters, spelade lite spel, pratade massor, drack mycket alkohol och sköt småsmällare. När klockan närmade sig 11 så satte vi oss i en bil och pappa körde in till stan där vi snabbt hittade parkeringsplats och ett bra ställe att stå på för fyverkerierna. För Calico så var detta någonting helt nytt eftersom fyverkerier är förbjudna i Kalifornien och även i Kansas där de är lagliga så kan man inte köpa de stora som man skjuter upp högt i luften. Det tog henne ett tag att bli van med smällarna som small överallt men efter ett tag så njöt hon bara av det. Som vanligt så började alla att räkna ned högt när det var 10 sekunder kvar och precis på 12-slaget så sköts ett fyverkeri upp från en båt utanför. Vi visste att Skansen fyverkeriet skulle vara någonstans men inte att det skulle vara så nära oss. Efter följde 7 minuter av underbara och enorma fyverkeripjäser. Och så klart så hade jag någon att kyssa på tolvslaget med champanjen i handen, för en gångs skull. 
 
När vi kom hem satte jag och Calico oss och tittade på en film och det blev att lägga sig runt 12. Dagen efter var det bara resan hem till Örebro och lite mera film tittande som hände så inget speciellt men en vanlig första januari. 
 
Gott nytt allihoppa!