MY US YEAR

Svensk studerande i Kalifornien

Ambassaden

Kategori: Utbytesstudent

Dagarna susar förbi, verkligen. Nu är det bara 14 dagar kvar, två små små veckor. Det känns sorligt att lämna alla och allt men samtidigt har jag aldrig varit så här taggad som jag är nu! 
 
Är för tillfället i Stockholm, säger hejdå till kompisar och staden. Gårdagen spenderades i stan, handla presenter till värdfamiljen, träffa lite filmkontakter och njuta av solen. Idag bar det av mot ambassaden, någonting som jag känner är så viktigt att det ska få en helt egen del i detta inlägg - 
 
Anlände sju till ambassaden vilket betyde att jag fick gå upp vid fem-tiden, ingenting emot det för jag gillar tidiga mornar! (kanske inte så tidiga?). Det var en liten kö redan då men den växte snabbt och jag hade tur som hamnade med några andra långt fram. Vi passade på att prata och bekanta oss innan vi en efter en blev uppropade för att gå igenom säkerheten. När vi gjort detta var det ett väntrum inne i byggnaden där vi fick sitta med nummerlapp i handen tills vi blev uppkallade till första båset. Där lämnade man in alla papper och de kollade så allt stämde. Sen mer väntan innan man fick gå till ett nytt bås där de tog fingeravtryck på en. Ytterligare väntan och man fick göra en kort "intervju" om varför man åkte till USA och "om man var terorist". Sen var det klart! 
Gick betydligt snabbare än jag trodde och det var faktiskt riktigt kul. Roligast av allt kanske var att man träffade en kompos från Örebro mitt i allt som också skulle åka iväg till USA, någonting man inte alls visste om. Härligt hur livet är spontant! 
 
Vi var en del utbytesstudenter från Explorius som sökte den dagen så vi gick tillsammans upp på stan (eller åkte buss rättare sagt). Där satt vi en timme på Espresso House, sen gick vi runt lite på stan innan vi tillslut hamnade på Pong (kinarestaurang) för lunch-buffe. Riktigt gott väldigt kul att prata med att andra som skulle åka iväg! 
 
Efter en toppendag ska jag och en kompis nu dra iväg till några och se film, Batman-maraton kallar vi det!
 
(bilder från ambassaden kommer)

Kvällskänslor

Kategori: Utbytesstudent

Sitter i mitt rum här på kvällen efter en underbar dag med kompisar och filminspelning. Det är också nu jag inser hur mycket jag kommer sakna min stereo, att på sena kvällar bara kunna sätta sig i sitt rum och lyssna på kvällsmusik med gatlamporna utanför som enda ljus. Och för att inte tala om alla vänner jag träffade idag. Blir lite kvällssentimental, men det ska man väl bli ibland också antar jag.
– Nedräkningen fortsätter 

Regnet hemma

Kategori: Utbytesstudent

 
Då var man tillbaka i Örebro igen efter ett par dagar på sommarstället. Och man kom hem till regnet, för precis som bilen hamnar på Örebromark så börjar det regna som aldrig förr. Kom hem säkert i alla fall och det slutade med en resa till Marieberg för att köpa väska. Nu sitter jag här hemma med min 89 liters väska, datorn i famnen och regnet utanför, undrande vad jag ska göra med den gratis handduk som Samsonite skickade med min nya resekamrat? 
 

Lite om mitt år

Kategori: Utbytesstudent

Åter tillbaka på sommarstället efter en dags paus i Örebro för att fixa lite. Fick använda min myndighet i Ica för att köpa 18-års drycker, fick träffa härliga människor och såg en av sommarens och årets bästa filmer, The Dark Knight Rises. Rekommenderas! 
 
Men eftersom det drar ihop sig mot resan tänkte jag gå in lite djupare på allt så ni som läser vet lite mer helt enkelt...
 
PLATSEN
Jag kommer att åka till San Luis Obispo som ligger mellan San Francisco och Los Angeles, ungefär en mil från kusten. Vet inte så värst mycket om platsen annat än att medeltemperaturen ligger på 24 grader året runt, det ska vara riktigt härliga människor där och också vara otroligt fint! Staden ligger också längs med turiststråket Highway 1, en av världens finaste vägar (enligt besökare).
 
VÄRDFAMILJEN
Jag kommer att bo i en värdfamilj tillsammans med en annan utbytesstudent från Brasilien. Familjen består av två vuxna och fyra barn (två som bor där varannan vecka). I samma rum som mig kommer också en utbytesstudent från Brasilien att bo. Riktigt trevliga personer allihopa kan man sammanfatta dem! 
 
SKOLAN
Skolan heter San Luis Obispo High School (påhittigt I know) och ligger några kilometer från huset, på andra sidan stan. Jag vet inte mycket om skolan annat än att den ska vara riktigt skön med inte allt för mycket regler. 
 
 
Nu har ni ungefär samma information som jag har haha. Vet inte så mycker mer men det känns väldigt skönt faktiskt. Självklart vet jag mer om personerna som ska bo i huset men tänkte inte utlämna dem helt här! 
 
 
I övrigt så är det ambassadenbesök under kommande tisdag så lär skriva en del om det och när det närmar sig. Annars njuter jag mest av solen här uppe på sommarstället och träffar trevliga släkten. Sörjer lite att sommarlovet snart är slut, men glädjs åt att äventyret snart börjar. 

Vill bara åka iväg

Kategori: Utbytesstudent

Jag har aldrig varit så här sugen på att åka iväg som jag är nu. Aldrig. Längtar bara efter att sitta på Arlanda och prata med de andra utbytesstudenterna och få sätta mig på den långa resan till mitt nya hemland. Samtidigt kommer jag verkligen sakna alla här hemma. Känns förfärligt att lämna dem och de kommer att vara saknade, men det kommer vara ett fantastiskt år och det kommer löna sig att åka iväg i längden. Blir lite paus från bloggningen nu ett tag (några dagar) eftersom jag inte gör så mycket annat än hänger på sommarstället med släkten. Bjuder på denna bild från Gotland tills vidare.
 

Superdag

Kategori: Onödigt

Superdag kan man väl säga om den 21/7. Blev en löprunda på morgonen, sen besökte jag Marieberg (köpcentrum för alla som inte är från Örebro) och handlade presenter till två 18-års fester. Efter det blev det pluggande hemma. Sen ägnade jag minst en timme till att fylla i DS-160 som är ett dokument för att ansöka om VISA till USA. Tar sjukt långt tid, men förhoppningsvis blev det bra tillslut. 
 
Eftersom det tog så långt tid att fylla i DS-160 så kom jag lite sent till min kompis födelsefest. Riktigt trevligt var det i alla fall att få prata med kompisar och träffa nya. Hemma och trött är vad jag är nu, så ska försöka lägga mig så jag orkar med en tidig morgon då jag ska till sommarstället. 
 
Och för alla som undrar - kommer blogga mera ofta sen men det tar lite tid innan jag orkar det, händer ju inte så mycket nu i början heller :)
 

En till dag av nedräkning

Kategori: Utbytesstudent

Plötsligt är blir det så mycket att göra innan man ska iväg. Dagen har ägnats åt att ta foto till ambassaden, fixa med banken inför resan, lämna tillbaka lite prylar till kompisar, lämna kostymen på kemtvätten och träffat en gammal och saknad vän. Nu blir det så många man måste hinna träffa och så många som man inte kommer hinna se. Och sen måste man säga hejdå till folk för att inte se dem på så länge - tur att Facebook och Skype existerar. 
 
Dags att få igång lite länkar på bloggen till andra utbytesstudenter, och om ni har några funderingar på min resa, maila mig gärna: martinrisb@gmail.com eller kommentera här på bloggen vet jag! :)
 
Bild från Italien förra månaden

Första inlägget tillslut

Kategori: Utbytesstudent

 
Då var man igång. Tillslut var man igång med bloggningen. Har varit beredd på att resa iväg i mer än ett år nu, men aldrig varit såhär beredd som jag är och kommer vara de kommande tre veckorna. Nervös vore att underdriva, livrädd vore att överdriva. Jag gör mitt bästa för att ta mig igenom det sista jag måste göra innan jag kan resa iväg. Men det är ett faktum - snart bär det av! 
 
Eftersom detta ska vara en blogg för er som är intresserade av min resa och vill följa den ska jag försöka att hålla mig nästan enbart till det, med undantag för några små utstickare som det lär bli under året. Men för att hålla mig till temat kan jag meddela att jag och Mathilda idag började Farewell-partyt vi ska ha. Hon ska precis som jag ut och resa, men till Svenska skolan i England (och vi tänkte att vi kunde ha partyt tillsammans). Vi får se hur det går med det. 
 
(Och för alla er som undrar - bloggen är de första veckan eller så i "beta-test" så det kan förekomma lite buggar)